Egyre melegszik az idõ: jobb, ha figyelünk!
2012.03.23
A jó idõnek köszönhetõen a hétvégéket egyre többen használják ki aktív pihenésre, kirándulásra. Azonban a tavasz beköszöntével nemcsak a parkokban és a kirándulóhelyeken, de a közutakon is jelentõsen megnõ a forgalom. A motorosokon kívül sok olyan autós is újra volán mögé ül, akik a téli hónapok alatt kiestek a gyakorlatból, ezért az Europ Assistance fokozott óvatosságra hívja fel a közlekedésben résztvevõk figyelmét.

Bár az elmúlt években folyamatosan csökkent a személysérüléssel járó balesetek száma – míg 2007-ben 20 635, addig 2011-ben már csak 15 827 ilyen esetet regisztráltak Magyarországon –, a KSH adatai alapján egyértelmûen megállapítható, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban minden évben jelentõsen megnövekszik a balesetek száma.

Ez a növekedés elsõsorban a nagyobb forgalomra vezethetõ vissza. A tavaszi hónapokban sok autós és motoros tér vissza az utakra, akik közül többen kiestek a gyakorlatból a tél folyamán, lassabban tudják felvenni a közlekedés ritmusát, ezért fontos, hogy ebben az idõszakban mindenki figyelmesebben és óvatosabban vezessen. Az Europ Assistance Magyarország adatai alapján megállapítható, hogy tavaly március folyamán csak a hazai utakon 357 esetben mûszaki mentésre, míg 254 esetben helyszíni javításra volt szüksége a cég ügyfeleinek.

„A balesetek elkerülése érdekében nem elég, ha körültekintõbben vezetünk. Az is elengedhetetlen, hogy autónkat, illetve motorkerékpárunkat is idõben felkészítsük a tavaszi közlekedésre. A szükséges olajcsere, a hûtõfolyadék-szint ellenõrzése mellett figyeljünk oda arra is, hogy az idõjárásnak megfelelõ gumiabroncs legyen jármûvünkön. A napi középhõmérséklet már most meghaladja a 10 Celsius-fokot, ezért fontos, hogy mielõbb felszereljük az autókra a nyári gumit”– mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország vezérigazgatója.

Az elõttünk álló hosszú hétvégék miatt idén nyolc alkalommal még biztosan számíthatunk a szokásosnál több autósra, motorosra az utakon. Ezekre a dátumokra érdemes idõben felkészülni, és ha lehetõségünk nyílik rá, a nagy forgalmat elkerülve induljunk útnak.

„Sajnos bármennyire is óvatos az ember, elõfordulhat, hogy balesetet szenvedünk, vagy mûszaki hiba miatt kerülünk bajba. A március 15-i hosszú hétvégén például egy négytagú családnak kellett segítséget nyújtanunk, amikor a Balatonhoz vezetõ autópályán váratlanul lerobbant az autójuk és a meghibásodott gépjármûvel már nem tudtak tovább haladni. Szerencsére az Europ Assistance szakemberei 20 percen belül a helyszínre értek, a sérült gépjármûvet elszállították a szervizbe, a család pedig csereautóval folytathatta az utazást” – mondta Kalmár László.

Az Europ Assistance-nál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden forgalomban résztvevõnek megfelelõ és ideális szolgáltatást tudjanak nyújtani. Éppen ezért 2011-ben megújították a Bázis csomagot, ami ezáltal már nemcsak az autósok, de a motorosok számára is elérhetõvé vált.