Vizsgálják a kötelezõ egészségügyi biztosítás alkotmányosságát
2012.03.28
A Barack Obama elnök által elfogadtatott egészségügyi reform kulcselemének, a kötelezõ egészségbiztosítás bevezetésének alkotmányosságát vizsgálta kedden az amerikai legfelsõbb bíróság – közölte az MTI.

A 2010-ben elfogadott törvény a betegek védelmérõl és megfizethetõ ellátásáról teljes egészében 2014-ben lépne életbe, de annak rendelkezéseit az Egyesült Államok 50 tagállamából 26 megtámadta, és a felperesek között szerepel a Független Üzleti Nemzeti Szövetség és több magánszemély.

Az egészségügyi reformcsomagot Obama elnök kormányzása legfontosabb vívmányának tartja. A bíróság ítélete nemcsak az õ újraválasztására lehet majd hatással, de jogi szakértõk szerint nemzedékekre meghatározza majd a szövetségi kongresszus hatáskörét.

A testület konzervatív tagjainak kérdéseibõl arra lehetett következtetni: ezek a bírók határozottan elvetik, hogy a szövetségi kormányzatnak és a kongresszusnak joga lenne bármilyen kereskedelmi termék megvásárlására kötelezni az amerikaiakat. A kormány álláspontja szerint viszont az egészségbiztosítás különleges termék, mert élete valamely szakaszában minden amerikainak óhatatlanul igénybe kell vennie az egészségügyi ellátást.

A törvény a kormány szándékai szerint a mintegy 50 millió biztosítással nem rendelkezõ amerikai közül mintegy 30 millióra terjesztené ki a megfizethetõ ellátást, a biztosítóknak pedig egyúttal megtiltaná, hogy azoktól, akiknek egészségügyi problémájuk van, magasabb díjat szedjen, mint az egészségesektõl.

A legfelsõbb bíróság várhatóan június végén hozza majd meg ítéletét az egészségügyi reformcsomagról és szakértõk szerint minden attól függ, hogy a testület elnöke, a tisztségére George W. Bush által jelölt John Robert melyik oldalra billenti majd a mérleg nyelvét.