Biztosítót alapítana a román posta
2011.06.21
Valerian Vreme távközlési miniszter pénteken bejelentette, hogy a román Távközlési és Információs Társadalom Minisztériuma programot dolgozott ki, melynek keretében a Román Posta egy biztosítótársaságot és egy bankot hozna létre, melynek a posta lenne 100 százalékos tulajdonosa.

A tervezet jelenleg a pénzügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium és az igazságügyi minisztérium jóváhagyására vár, és várhatóan jövõ szerdán kerül a kormány elé – közölte Vreme sajtótájékoztató keretében.

A miniszter szerint a biztosításközvetítõi tevékenységet akár három hónap múlva, míg a banki tevékenység 12 hónap múlva indulhatna el. Hozzátette: a Román Posta megfelelõ mennyiségû emberi erõforrással rendelkezik a két úgy szervezet mûködtetéséhez, de további munkahelyeket is teremtene a jövõbeli banki tevékenység.


Romániában a posta a csõd szélére került: csak tavaly 60 millió euró veszteséget halmozott fel, de veszteségeinek összértéke eléri a 400 millió eurót. A vállalat a csõdhelyzet elkerülése érdekében az év végéig havonta két nap kényszerszabadságra küldi valamennyi alkalmazottját, ezen kívül 402 postafiókot, 47 vidéki gépesített munkapontot, 5 kollektív vidéki automatizált munkapontot fognak megszüntetni. Ezzel együtt 146 vezetõi poszt fog megszûnni, a postavállalat összesen 2000 dolgozójától válik meg.