Újabb adók jöhetnek: a számlavezetést és a banki tranzakciókat is megsarcolná a kormány
2012.04.11
A pénzügyi tranzakciók megsarcolásából 50-100 milliárd forintos bevételt remél a kormány. A tervet az origo.hu információi szerint akár már a szerdai kormányülésen véglegesíthetik.

Hogy pontosan milyen pénzügyi mûveletek után és mekkora adót kellene fizetni, az is a kormányülésen kristályosodhat ki. Az internetes lap forrásai szerint 50-100 milliárd forint közé tették az ebbõl remélt bevétel összegét, attól függõen, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni. Ha csupán rövid távú tõzsdei, devizapiaci tranzakciók után vetnék ki az adót - ahogyan eredetileg, tavaly õsszel az EU vezetõi is tervezték -, akkor a sáv alsó határán mozoghat a bevétel.

Ha viszont a banki átutalások, vagy akár a számlavezetés után is pénzt szeretne az állam, akkor a 100 milliárd forint sem elképzelhetetlen - írja az origo.hu.

2013-tól a kormány ígérete szerint banki különadó címen már csak 90 milliárd forintot szed be az állam, de a kiesõ bevétel pótlását a jelek szerint ugyanettõl a szektortól - ezúttal más címszó alatt - várja a kabinet.