Újabb katasztrófa: megismétlõdhet a 2004-es cunami
2012.04.11
8,7-es erõsségû földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévõ Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban a hatóságok szökõárriadót rendeltek el – adta hírül az MTI.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés epicentruma a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fõvárosától, Banda Acehtõl. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malaysiában és Indiában is érezni lehetett, sok helyen pánikot okozott. Malaysia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek.

Indonézia partjai közelében 2004 december 24-én 9,1 es erõsségû rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökõárban mintegy 230 ezer ember halt meg, egyharmada Acehben. Az akkori földrengés és szökõár által okozott gazdasági károk nagysága összesen elérte a 14 milliárd dollárt, amely relatíve alacsonynak mondható, részben az érintett területeken található ingatlanok és földek alacsony ára miatt.

Az Economist tavaly, a japán földrengés és cunami után közzétett egy elemzést a legnagyobb anyagi károkat okozó katasztrófákról. A toplistát a japán események vezették, második helyen az 1995-ös, szintén Japánban történt kobei földrengés áll 200 milliárd dolláros (a GDP 1,9 százalékát kitevõ) anyagi kárral.

Ezt követte harmadik helyen a 2005-ös Katrina hurrikán, amely az USA-ban csapott le, és több mint 150 milliárd dolláros kárt okozott. A 20 legnagyobb anyagi kárt okozó katasztrófa fele földrengés volt, de a listán szerepel öt áradás és három hurrikán.