Elégedett a Groupama a tavalyi évvel
2012.04.11
A Groupama Garancia Biztosító a múlt évben - a magyar számviteli szabályok szerint - 89,3 milliárd forint díjbevételt ért el, ami 2,2 százalékkal kevesebb az elõzõ évhez viszonyítva, ezt azonban eredménynek tekintik, hiszen Magyarországon a biztosítási piac összesített díjbevétele 2,7 százalékkal csökkent tavaly - közölte a társaság szerdán.

A Groupama a 10,88 százalékos piaci részesedése alapján továbbra is a magyar biztosítási piac harmadik legnagyobb szereplõje, a nem-életbiztosítási és az élet-biztosítási piacon is.

A biztosító auditált eredménye - a bankadó ellenére - továbbra is nyereséget mutat, 1,778 milliárd forintot tett ki 2011-ben. A megelõzõ évben 3,747 milliárd forint volt. A Groupama 2011-ben az adózás elõtti nyereségének 66 százalékát - azaz 3,589 milliárd forintot - fizette meg bankadóként.

A társaság mérlegfõösszege 2010-hez viszonyítva 3 százalékkal, azaz 257,656 milliárd forintról 265,656 milliárd forintra növekedett. A saját tõke mértéke elérte a 27,519 milliárd forintot 2011-ben. A társaság szavatoló tõkéje továbbra is magasabb az elõírt követelménynél, annak szintje 173,3 százalék volt a múlt év végén.

A közlemény megállapítja: tavaly az államadósság-válság felerõsödése Európában, a magyar gazdaság stagnálása, a devizahitelek végtörlesztése, valamint a díjverseny további fokozódása újból a biztosítási piac visszaesését idézték elõ.

Az életbiztosítások díjbevétele 45,7 milliárd forint volt, amely a piac egészéhez hasonló kisebb visszaesést mutat a bázisidõszakhoz képest. A tavalyi évben - bár a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatt érzékelhetõ volt a háztartások pénzügyi tudatosságának erõsödése - a magyar lakosság összességében kevesebbet tudott megtakarításokra fordítani.

A társaság életbiztosítási termékének fejlesztései az elmúlt évben elsõsorban olyan területekre irányultak, amelyek az emberek pénzügyi védelmét és öngondoskodást szolgálják.

A nem-életbiztosítási üzletág teljes díjbevétele 43,6 milliárd forint volt, mely a piac egészének 5,2 százalékos visszaeséséhez képest is jóval alacsonyabb, 2,5 százalékos csökkenést jelent a megelõzõ évhez képest.

A Groupama Garancia Biztosító a lakásbiztosítási piacon továbbra is a második legtöbb szerzõdéssel rendelkezõ szereplõ. A társaság megtartotta biztosítási állományát, ennek köszönhetõen a lakásbiztosítási üzletágból származó díjbevétel meghaladta a 17 milliárd forintot.

A társaság a jövõben is elkötelezett az értéknövelt gépjármû-biztosítási szolgáltatások nyújtásában - áll a közleményben. Így továbbra is ingyenesen nyújtja a Magyarországon egyedülálló garantált asszisztencia szolgáltatását a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítással rendelkezõ ügyfeleinek.

A Groupama 2012-ben is meg kívánja tartani az elmúlt évek átlag eredményességi szintjét. Ennek érdekében átlátható és elérhetõ szolgáltatásokkal és az ezekhez igazított árakkal mindig a legjobb válaszokat kínálja ügyfelei számára - idézi az idei év terveivel kapcsolatban a közlemény Yann Ménétrier vezérigazgatót.