Akár havi tízezerért bérelhetik vissza saját lakásukat a bedõlt hitelesek
2012.04.12
A bedõlt lakáshitelesek április végén kezdhetik el visszabérelni lakásukat a Nemzeti Eszközkezelõtõl, addig felfüggesztik a végrehajtási eljárásokat – adta hírül az MTI.

Várhatóan április végén-május elején megköti az elsõ adásvételi és bérleti szerzõdéseket a Nemzeti Eszközkezelõ - közölte csütörtökön a társaság. A Nemzeti Eszközkezelõ szerint ez idõ alatt az érintettek lakhatása nincs veszélyben, mert a hitelezõ a végrehajtási eljárást felfüggeszti.

A Nemzeti Eszközkezelõ programja idén január elsejétõl mûködik. A hitelezõ pénzügyi intézmények márciusban megkezdték azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek is megfelelnek.

A kormány márciusban döntött arról, hogy mennyiért bérelhetik ki saját lakásukat a Nemzeti Eszközkezelõtõl a bedõlt hitelesek: egy nyolcmilliós lakásért például havi tízezer forintot kell majd fizetni. Idén nyolcezer lakást akar megvenni az állam a bankoktól. A bajba jutott hiteleseknek háromoldalú szerzõdést kell majd kötniük a bankkal és az államot képviselõ Nemzeti Eszközkezelõvel.

A Nemzeti Eszközkezelõ meghatározott vételárért, a terv szerint a forgalmi érték 35-50 százalékáért veszi majd meg a lakásokat a banktól. Az adósok ezek után bérlõként maradhatnak a lakásukban, és az eszközkezelõnek fognak bérleti díjat fizetni.