Nagyot csökkent hazánk CDS kockázata
2011.06.22
Jelentõsen csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a keddi londoni kereskedésben, az államadósság-csökkentésrõl szóló aznapi miniszterelnöki nyilatkozat nyomán.

Orbán Viktor bejelentette: a kormány keddi döntésével Magyarország államadóssága egy lépésben, 1340 milliárd forinttal a hazai össztermék (GDP) 81 százalékáról 77 százalékára csökken. A kormányfõ reggel, még a kormány ülése elõtt beszélt arról az MR1-Kossuth Rádióban, hogy a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal csökkenti a kabinet az államadósságot, és akkor szólt arról is, hogy a tervek szerint õsz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentõ lépés.

A CMA DataVision kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények CDS-díja a keddi késõi londoni kereskedésben 270 bázispont környékén járt az elõzõ esti, 290 bázisponthoz közeli árazások után.

Londoni felzárkózó piaci elemzõk ugyanakkor a várható hosszú távú finanszírozási hatásokra is felhívták a figyelmet keddi kommentárjaikban. Neil Shearing, a Capital Economics közgazdásza az MTI-nek úgy fogalmazott: \"nem könyvelési trükkrõl van szó\", vagyis a bejelentett intézkedések ténylegesen csökkentik a GDP-arányos államadósság-rátát. Shearing ezzel együtt úgy vélekedett, hogy egy olyan idõsödõ társadalom esetében, mint amilyen Magyarország is, az állam által mûködtetett társadalombiztosítási alapú nyugdíjrendszerben az államra az idõ múlásával egyre nagyobb nyugdíjfizetési kötelezettség hárul.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer idején valóban finanszírozási hiány volt a nyugdíjrendszerben, ám 2030-ban, 2040-ben már jelentkeznek a demográfiai folyamatokból eredõ kedvezõtlen nyugdíjfinanszírozási hatások, és e hatások várhatóan még kedvezõtlenebbek lesznek a második pillér lebontása nyomán - vélekedett a Capital Economics londoni elemzõje.

Hitelminõsítõi vélemény szerint azonban a nyugdíjpénztári intézkedések rövid távon jót tesznek az államadósság- és a költségvetési pályának. A Fitch Ratings, amely két hete stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminõsítés lehetõségére utaló addigi negatívról, ehhez fûzött akkori londoni elemzésében kiemelte, hogy a nyugdíjpénztári intézkedésekkel a GDP mintegy 1,4 százalékának megfelelõ éves társadalombiztosítási bevétel kerül vissza az államháztartáshoz. A hitelminõsítõ közölte: saját elõrejelzése az, hogy a magyar államháztartási egyenleg az idén - a nyugdíjpénztári bevételek révén - a GDP 1,8 százalékának megfelelõ többlettel zár.