Júliustól a betegek is kirúghatók!
2012.04.17
Július elsejétõl a betegség ideje alatt is felmondhatnak a munkáltatók a keresõképtelenné váló munkavállalóiknak. Egyszerûbb lesz megszabadulni az eddig védett pozíciókban lévõktõl – írja a Napi.hu.

Könnyebb lesz felmondani a három éven aluliakat nevelõ szülõknek, a nyugdíj elõtt állóknak, bizonyos esetben a várandósoknak is. Aki pedig hosszabb munkanélküliség után vállal újra munkát, ám röviddel a munkakezdés után a betegszabadság idejét meghaladó idõtartam erejéig lesz beteg, annak úgy mondhatnak fel, hogy közben táppénzre sem lesz feltétlenül jogosult.

Júliustól tehát a saját, illetve a gyermekük betegsége miatt táppénzen lévõknek, a közeli hozzátartozójukat ápoló, fizetés nélküli szabadságon lévõknek keresõképtelenség miatti távollétük ideje alatt is fel lehet mondani, bár a felmondási idõ csak a fenti idõtartam lejáratát követõen kezdõdhet. Ezáltal az érintettek akár egyhavi fizetésüktõl is eleshetnek a mostani szabályokhoz képest.

Még nehezebb helyzetbe kerülhet az, akinek nincs \"folyamatos biztosítási ideje\" - mert tartós munkanélküli, vagy például gyes, gyed alatt szûnik meg a munkaviszonya (például határozott idejû munkaviszonya volt, esetleg a munkáltatót idõközben felszámolták, vagy a közös megegyezéses való távozást választotta), és a munkaviszony megszûnése utáni 30 napban nem sikerült új munkát találnia, esetleg közben lejár a gyes-jogosultsága is. Ez esetben ugyanis betegszabadságra igen, de a táppénzre nem feltétlenül lesz jogosult az elsõ 180 napban.