Januártól a biztosítások után is adót fizetünk!
2012.04.24
A kormány elfogadta a „Következõ lépés, Széll Kálmán Terv 2.0” programot, amelynek része a Brüsszelbe mai napon elküldött Konvergencia Program és Nemzeti Reform Program. A bevételnövelõ intézkedések közé tartozik a januártól bevezetésre kerülõ biztosítási adó is.

Közzétette és Brüsszelbe is elküldte a kormány a konvergenciaprogramot és a hozzá készített új Széll Kálmán-tervet. A dokumentum szerint jövõre, fõleg az adóbevételek növelésével, 600 milliárdos kiigazítást csinál a kormány. A telefonadó már idén jön, januártól biztosítási és csekkadót fizetünk, jövõ júliustól jön a dugódíj és az e-útdíj.

Az új, egységes biztosítási adó bevezetésétõl 15 milliárd forint bevételi többletet remél a kormány jövõre. A dokumentum szerint a biztosításokra kivetett adó hosszú távú fenntartását számos EU tagország példája és a biztosítási szektor áfa-mentességébõl fakadó gazdaságtorzító hatások egyaránt indokolják.

Az új adó kialakítása során a kormány figyelembe vette a más európai országokban alkalmazott, biztosításokat terhelõ adók jellemzõ gyakorlatát és mértékét, így eltérõ mértékû adó kerül kivetésre a különbözõ típusú biztosításokra. Az öngondoskodás támogatásának jegyében új adó alól mentesülnek életbiztosítások. A vagyoni- és balesetbiztosítások esetében 10%-os, a casco biztosítások esetében 15%-os kulcsot kíván meghatározni a kormány, míg a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás esetében – a baleseti adó beépítésével – 30%-os kulcs kerül bevezetésre. Az átalakításból – a különadó mértékének megfelezésével számoló alap forgatókönyvhöz képest – 15 milliárd forint többletbevételre számít a kormány.

Az adórendszer egyszerûsítése érdekében a kormány csökkenti az adónemek számát azáltal, hogy a tûzvédelmi hozzájárulás és a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba.