Nagyot bukhatunk az online kereskedésen - figyelmeztet a PSZÁF
2012.04.24
A PSZÁF elvárja, hogy a tõkepiaci online kereskedési platformok mûködését bemutató oktatócégek ne csak a magas tõkeáttételes ügyletek elõnyeit, hanem azok kockázatait is ismertessék meg az érintett fogyasztókkal.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztói jelzések és saját észlelései – egyes esetekben az eseményen való nem hivatalos részvétele – alapján értesült arról, hogy az utóbbi idõben országszerte megszaporodtak az online deviza- vagy egyéb tõkepiaci eszközökre vonatkozó kereskedés témakörében tartott ingyenes vagy költségtérítéses elõadások, szemináriumok. Bár a kurzusokat ismert társaságok, oktatócégek, esetenként médiacsoportok tagvállalatai tartják, sajnálatos módon ezek egy részén a résztvevõ fogyasztókat nem tájékoztatják a magas tõkeáttételes ügyletek kockázatairól, az elõadók jellemzõen egyoldalúan a devizakereskedés révén elérhetõ elõnyöket emelik ki.

A PSZÁF fontosnak tartja, hogy a szervezõ cégek az oktatás során megismertessék a hallgatókkal a magas tõkeáttételes ügyeletekrõl készített felügyeleti összefoglaló tartalmát is (Tájékoztató a magas tõkeáttételes ügyletekrõl), annak érdekében, hogy a hallgatók teljes körûen képet kaphassanak e konstrukciók jellemzõirõl. A PSZÁF 2011 õszén végzett felmérést a szabályozott piacon kívül – egyre nagyobb mértékben online kereskedési platformokon – kötött magas tõkeáttételes ügyletekrõl, így az FX (deviza) és a CFD (különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodás) konstrukciókról.

A felmérés megállapításai szerint a hazai lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 százaléka) veszteséget realizált az FX forward és CFD ügyleteken. Magasabb tõkeáttétel esetén a pozíciók vesztesége is magasabb volt a vizsgált körben. A hazai hitelintézetek döntõ többsége lakossági ügyfelek számára nem, vagy korlátozottan engedélyezi csak a magas tõkeáttételes ügyletek kötését. A náluk elérhetõ tõkeáttétel maximuma így lényegesen alacsonyabb, mint – a jellemzõen befektetési vállalkozások által mûködtetett – online kereskedési platformokon elérhetõ tõkeáttétel.

Javasolt, hogy a befektetõk ezen ügyleteknél kizárólag felügyeleti engedéllyel rendelkezõ szolgáltatókat vegyenek igénybe. Ahol látványos hasznot ígérnek, ott ugyanilyen veszteség is realizálható, ezért körültekintõen kell eljárni az ilyen ügyletkötéseket megelõzõen. A pozíció fenntartása érdekében a szolgáltató pótlólagos tõkeigényt is támaszthat az ügyfél felé, így az eredetileg befektetett összeget meghaladó veszteség is realizálható. Magas tõkeáttételes ügyletek kötése csak megfelelõ ismeret, tapasztalat birtokában célszerû, az ügyleteket generáló szoftverek („robotok”) igénybe vétele nélkül, s úgy, hogy a befektetõk nem adják meg a tranzakciókhoz hitelkártya-adataikat.