Dübörög a vallásilag tiszta biztosítók piaca
2012.04.26
A takaful termékek, az iszlám elõírásait betartó biztosítási szolgáltatások piaca 2010-ben 19%-kal emelkedett, így elérte a 8,3 milliárd dollárt – derül ki az Ernst&Young legfrissebb elemzésébõl. Ugyanakkor a penetráció továbbra is alacsonynak nevezhetõ az arab piacokon, a szaúdi szolgáltatók pedig a pénzügyi válság kirobbanása óta nem tudtak nyereséget elérni.

Az Öbölmenti Együttmûködési Tanács (GCC) országai 5,68 milliárd dollárral járultak hozzá a piac bevételeihez, míg Délkelet-Ázsia 2 milliárd dollárral. A GCC országokban a növekedés 16%-ra lassult 2010-ben a 2004-2009 közötti 41%-os összesített éves növekedési rátához képest, mivel a kötelezõ egészségügyi takaful bevezetése Abud Dhabiban és Szaúd-Arábiában is korábban befejezõdött.

Továbbra is Szaúd-Arábia a legnagyobb takaful piac a világon, amely a piac 51,8%-át fedi le, évi 4,3 milliárd dolláros díjbevétellel. Malajzia piaci részesedése 24%-ra, 1,4 milliárd dollárra emelkedett, míg az Egyesült Arab Emirátusok a harmadik legnagyobb piacnak számít, 28%-os piaci részesedésével és 818 millió dolláros díjbevételével.

„A jelenlegi növekedési tendenciák, valamint az új piacok – például Indonézia és Banglades - bekapcsolódása alapján 2012-ben bruttó 12 milliárd dolláros díjbevételre számítunk” – közölte az Ernst&Young iszlám pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vezetõje, Ashar Nazim.

Az iszlám pénzügy részesedése a GCC országokban és Malajziában 25%, illetve 22%, míg a takaful biztosításoké rendre 15%, illetve 10%. A GCC takaful piaca elsõsorban általános takaful biztosításokból, míg a családi takaful biztosítások részesedése egyes piacokon alig éri el az 5%-ot – derül ki a jelentésbõl.

„A rendelkezésre álló jövedelem magas átlagának, és az alacsony piaci penetrációnak köszönhetõen a GCC országok óriási potenciált jelentenek a családi takaful szolgáltatók számára. A nagy muszlim piacokon, mint Líbia, Egyiptom, Banglades, Indonézia és Burnei most nyitnak a takaful felé.” – közölte a társaság Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) régióért felelõs pénzügyi vezetõje, Gordon Bennie.

A GCC országokban mûködõ biztosítótársaságok átlagos tõkearányos nyeresége továbbra is 8% körüli, míg a takaful biztosítóké 4%. A szaúd-arábiai szolgáltatók a pénzügyi válság óta nem képesek pozitív hozamokat elérni.

A piacot jelenleg három szereplõ uralja, a többiek magas költségek és szintén magas veszteségek árán igyekeznek betörni, és részesedést szerezni a piacon. A maláj takaful szolgáltatók összesített kárhányada ugyan alacsonyabb a hagyományos biztosítókénál, azonban a GCC piacon ennek ellenkezõje igaz. A legnagyobb kockázatot a GCC országokban és Délkelet-Ázsiában is az erõs verseny, a változó szabályozások és a takaful szakértelem hiánya jelenti a belépõk számára.

A frissen piacra lépõk általában agresszív árazási stratégiával igyekeznek versenyre szállni a régebbi szereplõkkel. Ez az árazás azonban nem fenntartható, és jelentõs nyomást jelent az iparág jövedelmezõségére – olvasható a jelentésben.

„A piaci konszolidáció révén a takaful szolgáltatók hatékonyabban versenyezhetnének a nagyobb, hagyományos biztosítási megoldásokat nyújtó szereplõkkel, és az árháborút is megszûntethetné. Szerencsére a piac továbbra is gyors ütemben növekszik, amely fenntartja a szereplõk érdeklõdését a takaful iránt.” – véli Nazim.

A takafulról

Az iszlám biztosítást és a takafult gyakran szinonimaként használják, holott utóbbi valójában csak a sharia elveinek országonként eltérõ értelmezése alapján létrejött különféle iszlám biztosítási modellek egyike. A takaful kölcsönös segítségnyújtáson, a biztosítottak közös kockázatvállalásán, valamint a biztosítottak és részvényesek vagyonának világos elkülönítésén alapul. A takaful biztosítók befektetési stratégiájukat is a shariának megfelelõen alakítják ki, melyet egy független bizottság felügyel. Nem fektethetnek például bizonyos iparágakba, többek között alkohollal, szerencsejátékkal, dohánnyal foglalkozó társaságokba, sem olyan értékpapírokba, melyek kamatot fizetnek, miután az iszlám vallás nem fogadja el a kamat intézményét.

A takaful fõ jellegzetessége, hogy a biztosítási védelmet igénylõ vásárlók, vagyis a biztosítottak megállapodnak abban, hogy a befizetett összeget egy közös alapként kezelik, s megosztják az egyes biztosított felelõsségét is egymás között. Amennyiben egy biztosítottnak ki kell fizetnie valamely kárt, úgy az a közös alapból történik.

A nálunk is ismeretes biztosítási egyesületekhez teljesen hasonló módon, az egyes biztosítottak részesednek a takaful biztosító által elért nyereségbõl, illetve esetleges veszteségbõl, azaz a teljes kockázatközösség viseli a kockázatot.

Ha nyeresége keletkezik a takaful társaságnak, azt felosztják a tagok között, amennyiben viszont veszteséggel zárja a pénzügyi évet, úgy azt a tagok által nyújtott kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák, amit a következõ évi nyereségbõl törleszt a társaság.