Vallásilag tiszta biztosítók: lassabb a növekedés
2013.10.29
Az iszlám biztosítás, az úgynevezett takaful iparág lassabban növekszik, mivel a cégeknek egyelõre nem sikerült elérniük a méretgazdaságos szintet és egyre erõsebb versennyel szembesülnek, azonban az ágazat továbbra is kétszámjegyû növekedést fog fenntartani – állítja legfrissebb jelentésében az Ernst&Young.

A takaful iparág, amely tavaly 10,9 milliárd dollárnyi bevételt könyvelt el világszerte, legfõbb piacainak pedig az Öböl-menti országokat és Délkelet-Ázsiát tekinti, az iszlám pénzügyi termékek iránt növekvõ fogyasztói kereslet egyik meghatározó piacának számít.

A következõ években, nagyrészt Szaúd-Arábiának és Malajziának köszönhetõen, a takaful iparág globálisan várhatóan évi 16 százalékkal növekszik majd, szemben a 2007-2011 közötti 22%-os átlagos növekedéssel – állítja az E&Y iszlám pénzügyi szolgáltatásokért felelõs vezetõje, Ashar Nazim. Ezzel az iparág 17 milliárd dolláros piaccá nõheti ki magát 2015-re, melynek közel fele Szaúd-Arábiához kapcsolódna – derül ki az E&Y jelentésébõl.

A takaful cégek olyan szûk termékszegmensekben tudtak bõvülni, mint a gépjármû-biztosítás, amely alapvetõen egy telített piac, így csak az árversenybe történõ beszállással lehet piaci részesedést növelni – közölte Nazim, hozzátéve, hogy ez azonban jellemzõen csak a jövedelmezõség rovására tehetõ meg.

Az általános biztosítói modellrõl a jobban jövedelmezõ, életbiztosítási tevékenységre történõ váltás nem valószínû, hogy bekövetkezik az Öbölben, az állam által finanszírozott szociális védõháló megléte miatt. Éppen ezért a nem-életbiztosítások aránya Szaúd-Arábiában eléri a 96 százalékot a takaful piacon belül.

A takaful cégeknek nem sikerült kontroll alatt tartaniuk a költségeket, elsõsorban a bõvülõ munkaerõ miatt, ezért sok esetben piacot veszítettek a hagyományos versenytársaikkal szemben, akik szélesebb kockázatot és hatékonyabban képesek jelenleg lefedni.

Az E&Y szerint komoly problémát jelent az eltérõ eszközallokáció, különösen az Öbölben, Szaúd-Arábián kívül, ahol a cégek eszközeik mintegy 25%-át részvényekben tartják, és mindössze 2%-ot fektetnek a jóval stabilabbnak számító iszlám kötvénypiacba (sukuk). A szaúdi cégek ezzel szemben jóval többet fektetnek sukukba (25%), míg eszközeik 44%-át a szabályozói elõírások miatt, jóval alacsonyabb hozamú bankbetétekben tartják.

Ennek következtében a cégek profitja igen nagy szórást mutat. 2012-ben, néhány öböl-menti cégbõl vett minta alapján a ROE-mutató 0,4% volt, amely javulást mutat a 2011-es -7 százalékhoz, és a 2010-es -4 százalékhoz képest – olvasható a jelentésben. Szaúd-Arábiában ezzel szemben tavaly a ROE 4 százalékra ugrott, a 2011-es -6 százalékról.

Egy ilyen volatilitás még inkább megköveteli a viszontbiztosítás alkalmazását, amely ugyanakkor erodálja a nyereséget: a takaful biztosítók körében az Öbölben 38%, Szaúd-Arábiában 31 százalék, a malajziai cégek körében 14% a viszontbiztosítási arány.

A takafulról
Az iszlám biztosítást és a takafult gyakran szinonimaként használják, holott utóbbi valójában csak a sharia elveinek országonként eltérõ értelmezése alapján létrejött különféle iszlám biztosítási modellek egyike. A takaful kölcsönös segítségnyújtáson, a biztosítottak közös kockázatvállalásán, valamint a biztosítottak és részvényesek vagyonának világos elkülönítésén alapul. A takaful biztosítók befektetési stratégiájukat is a shariának megfelelõen alakítják ki, melyet egy független bizottság felügyel. Nem fektethetnek például bizonyos iparágakba, többek között alkohollal, szerencsejátékkal, dohánnyal foglalkozó társaságokba, sem olyan értékpapírokba, melyek kamatot fizetnek, miután az iszlám vallás nem fogadja el a kamat intézményét.

A takaful fõ jellegzetessége, hogy a biztosítási védelmet igénylõ vásárlók, vagyis a biztosítottak megállapodnak abban, hogy a befizetett összeget egy közös alapként kezelik, s megosztják az egyes biztosított felelõsségét is egymás között. Amennyiben egy biztosítottnak ki kell fizetnie valamely kárt, úgy az a közös alapból történik.

A nálunk is ismeretes biztosítási egyesületekhez teljesen hasonló módon, az egyes biztosítottak részesednek a takaful biztosító által elért nyereségbõl, illetve esetleges veszteségbõl, azaz a teljes kockázatközösség viseli a kockázatot.

Ha nyeresége keletkezik a takaful társaságnak, azt felosztják a tagok között, amennyiben viszont veszteséggel zárja a pénzügyi évet, úgy azt a tagok által nyújtott kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák, amit a következõ évi nyereségbõl törleszt a társaság.

Nehezen megy a nemzetköziesedés

Az egyik kiutat a földrajzi terjeszkedés jelenthetné, azonban egy igen nehéz, elsõsorban a költséges szabályozói követelmények, valamint a sharia-elõírások standard megközelítésének hiánya miatt. Nazim szerint ezek a legfõbb, még meg nem oldott akadályok.

Hacsak nem születik egyértelmû, határokon is átnyúló szabályozás, úgy a takaful iparág továbbra sem lesz képes nemzetközivé válni – állítja Nazer. Eltekintve néhány új takaful szolgáltatótól Szaúd-Arábiában és Malajziában, a legtöbb cég nem rendelkezik kellõ tõkével az olyan új piacok felé nyitáshoz, mint Indonézia, Törökország, Egyiptom és Katar, amelyek demográfiailag erõs potenciált jelenthetnének – derül ki a tanulmányból.

A méretgazdaságosság elérése ugyan elsõdleges prioritást kellene, hogy élvezzen a takaful piacon is, mégsem tartja valószínûnek az E&Y, hogy konszolidációs folyamat indulna be a 77 szolgáltatót számláló Öbölben, vagy a 36 piaci szereplõt számláló Afrikában.

A takaful és a hagyományos biztosítók közötti egyértelmûbb különbségtétel miatt a szektor átalakulás elõtt áll olyan országokban, mint Malajzia és Indonézia. Malajziában júliusban került bevezetésre egy, az iszlám pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvény, amely szétválasztja az általános és az életbiztosítási üzletágakat. A kompozit cégeknek öt év áll rendelkezésükre, hogy szétválasszák üzletágaikat.

Indonéziában, ahol jelenleg 46 takaful szolgáltató mûködik, olyan törvényt vezetett be, amely megtiltja, hogy hagyományos biztosítókon keresztül értékesítsenek takaful szolgáltatásokat – állítja a jelentés.

Ezek a változások nagyobb átláthatóságot eredményeznek majd a takaful üzleti modellek tekintetében, amely kifejezetten elõnyére válhat az iparágnak. A komopozit szolgáltatókat pedig újrapozícionálásra késztetik az új szabályok – állítja Nazim.