Viszik a pénzt a bankok hazánkból - leépít az MKB is
2012.04.26
Eladja romániai leányvállalatát, bezár nyolc magyarországi bankfiókot, és elbocsát 165 dolgozót az MKB Bank egy kétéves költségcsökkentési program keretében – tájékoztatott az MTI. Eközben az MNB szerint esélyes, hogy drasztikus hitelszûke áll elõ, amikor már a prosperáló vállalatok sem kapnak hitelt, ezt pedig az egész magyar gazdaság megérzi.

Megválik romániai érdekeltségétõl, karcsúsítja fiókhálózatát és a változó körülményekhez igazítja költségszintjét az MKB Bank - közölte a pénzintézet csütörtökön. A közlemény szerint fõ stratégiai szegmenseinek megerõsítése és mûködésének hatékonyabbá tétele mellett a veszteségtermelõ tevékenységek leépítésére összpontosít az MKB a továbbra is kedvezõtlen mûködési környezetben.

A bajor tulajdonos, a BayernLB által is támogatott koncepció értelmében az MKB Banknak az egyébként jó adottságokkal bíró fõ stratégiai szegmenseinek megerõsítésére kell koncentrálnia. Ezekben a szegmensekben a bank tavaly is meg tudta õrizni jövedelemtermelõ képességét, csaknem 10 milliárd forint adózás elõtti eredményt érve el - közölte a bank.

A stratégia másik alappillére a veszteséget okozó tevékenységek leépítése. Kezdeti lépésként az MKB Bank 2012. április 6-án adásvételi szerzõdést írt alá romániai érdekeltsége, az MKB Romexterra értékesítésérõl.

Jelenlegi költségszintjét több mint 8 milliárd forinttal szállítja lejjebb az MKB, kétéves költségcsökkentési program keretében. A tájékoztatás szerint a banki szervezet karcsúbbá tétele várhatóan nyolc, kevésbé jövedelmezõ bankfiók mûködésének szüneteltetésével, illetve 165 fõs létszámleépítéssel jár együtt.

Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésében azt írja, hogy a külföldi anyabankok két év alatt 3500 milliárd forintot vontak ki a magyar bankrendszerbõl, és a folyamat gyorsul. Van arra esély, hogy elõáll a drasztikus hitelszûke, amikor már a prosperáló vállalatok sem kapnak hitelt, ezt pedig az egész magyar gazdaság megérzi, figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. A vállalati hitelek közül minden negyedikkel lehet gond vagy már eleve könnnyíteni kellett rajta, és innen még romlik a helyzet. A lakossági hitelek közül minden hetedik lesz problémás.

A jegybank szakértõi gárdája arról ír, hogy a gyors ütemû forráskivonás lényegében már két éve zajlik, miközben a régióban sehol nem tapasztalható ilyen gyors kiáramlás. Ennek két oka van: egyrészt, az egész eurózóna bankrendszere hasonló folyamaton megy keresztül, zsugorodik a bankok mérlege, másrészt a bankadó, a végtörlesztés, és más, a bizonytalan mûködési környezetet okozó kormányzati intézkedések miatt a magyar bankrendszer tavaly veszteséget termelt, a régiós összevetésben gyenge a versenyképessége.