Figyelem: így változhat a szlovákrendszám-jogszabály!
2012.05.02
Elkészült a külföldi rendszámmal futó autók magyarországi, magyar állampolgár általi használatát szankcionáló jogszabály módosításának tervezete - értesült a Vezess.hu.

A módosítással részben a külföldön dolgozó, saját autójukkal hazalátogató magyarok élete válhat könnyebbé, illetve kevesebb dokumentumot követelhetnek majd a közúti ellenõrzést végzõk.

A lap értesülései szerint a módosítás szövegét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) készítette, amely akár napokon belül egyeztetést kezdeményezhet az ügyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM).

A mostani szabályok értelmében például egy Svédországban dolgozó, magyar állampolgárságát és magyar állandó lakcímét megtartó autós a Kkt. 47. § alapján \"belföldi üzemben tartónak” minõsül. Ennek megfelelõen csak 24 óráig használhatja az országhatáron belül a svéd rendszámos kocsiját, így egy hétvégi hazalátogatás alatt már kapásból törvényt sért. Ez az egyik pont, amin változtatni akarnak.

Szabó Máté ombudsman korábban problémásnak minõsítette, hogy a külföldi rendszámos sofõröknek az útszéli megállításkor kell a rendõr (vagy adóellenõr) kezébe nyomni különféle eredeti dokumentumok sorát, valamint azok hivatalos fordításait. A biztos szerint eltúlzott a maximálisan 800 ezer forintos bírság is, és teljesen életszerûtlen, hogy a kocsit jogosan használók házastársát vagy gyerekét már megbüntetik, ha õk vezetik a kocsit.

Az NFM szeretné életszerûbbé tenni a megállított autók kontrollját is, hiszen miközben a személyi mellett a forgalmi nyilván elfér a sofõr zsebében, túlzás elvárni, hogy hivatalos dokumentumok garmadáját állandóan az autójában tartsa. Utólagos papírbemutatás ugyanis a jelenlegi regula szerint nem mentesít a büntetés alól.

Szintén a korrekció célja, hogy a külföldi rendszámos autót jogszerûen vezetõk \"közvetlen családtagjai (...) ellenõrzés alkalmával egyszerû és életszerû módon igazolhassák, rájuk nem vonatkozik tilalom\".