Íme a leggazdagabb magyarok listája!
2012.05.11
Jelentõs mértékben átalakult a Napi Gazdaság kiadásában megjelenõ A 100 Leggazdagabb mezõnye. Tavaly óta 12 új szereplõ kapott helyet − és ennek megfelelõen 12-en voltak kénytelenek búcsút mondani.

A hazai nagyvállalkozók éves ranglistáját idén is Csányi Sándor vezeti 135 milliárdos vagyonával, õt Várszegi Gábor követi 125 milliárddal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Bige László került 110 milliárd forinttal. A mindeddig dobogós Demján Sándor ezúttal 105 milliárddal a negyedik lett − az abszolút rekord azonban még mindig az övé a 2008-ban elért 300 milliárd forinttal.

A száz leggazdagabb magyar összvagyona összesen 108 milliárd forinttal 2224 milliárdra gyarapodott egy év alatt, ennek megfelelõen az átlag is több mint egymilliárddal, 22,2 milliárdra emelkedett. Az átrendezõdést mutatja, hogy az ötödik és hatodik helyen az új generáció tagjait találjuk, az informatikai iparban is tevékenykedõ Docler Holdingot vezetõ Gattyán Györgyöt és az ugyancsak az információs technológia területén mûködõ LogMein-t sikerre vivõ Anka Mártont. Utóbbiak vagyona, szemben a listán szereplõk jelentõs részével, nagyot nõtt az elmúlt évben − Gattyáné például megháromszorozódott! −, ami jórészt annak köszönhetõ, hogy mindketten az informatikai világpiacon tudtak erõsíteni.

Az IT mellett figyelhetõ az agrárium felértékelõdése is. Ennek egyik haszonélvezõje Bige László mûtrágyagyá tulajdonos, de hasonlóan jó példa Szatmári Zoltán, akit korábban épületgépészeti szerelvényeket árusító áruházláncáról ismertünk, most viszont már az ország malomipari kapacitásának hatoda felett rendelkezik. Az új szereplõk között találni a gépjármûalkatrész-kereskedelem két vezetõ cégének tulajdonosait: a Bárdi testvéreket és az Unix céget ellenõrzõ Zombori Antalt is.

Forrás: Napi Gazdaság