Jó hír a külföldre utazóknak: akár 200 eurót is megtakaríthat egy család!
2012.05.11
75 százalékos költségmegtakarítást vár az Európai Parlament a csütörtök délben megszavazott uniós roaming-rendelettõl, amely július elsejétõl tovább csökkenti a közösségben alkalmazható barangoló-tarifákat, és felsõ határt szab a külföldi internetezési költségeknek is.

Egy átlagos európai üzletember évente 1000 eurót, egy négytagú család pedig egy nyaralás alkalmával körülbelül 200 eurót takaríthat meg a július elsejével hatályba lépõ új roaming-rendelet következtében. Az Európai Bizottság mellett az Európai Parlament is így számol, átlagosan 75 százalékos költségcsökkenést vizionálva 2007-hez képest a roaming tarifák jelentõs csökkenése miatt.

A július elsejével hatályba lépõ új roaming-rendelet értelmében a jelenlegi 35 centrõl 29 centre csökken az Európai Unióban a mobilszolgáltatók által meghatározható roamingtarifák felsõ határa. Azaz egy állampolgár az európai uniós országban használt telefonjával külföldrõl, egy másik uniós országból legfeljebb 29 centért (kb. 82-84 forintért) indíthat hívást. A fogadott hívások maximuma is csökken, 11 centrõl 8 centre (23 Ft), ahogyan egy küldött SMS-ért is csak maximum 9 centet (26 forintot) kérhetnek el a szolgáltatók a jelenlegi maximális 11 cent helyett.

Idén már a mobilinternet tarifák is csökkennek!


A roaming-rendelet idén elõször az nemcsak a percdíjakra és az SMS-ekre hanem a roaming adatforgalmi tarifákra is felsõ határt szab: megabájtonként maximum 70 centet számlázhat ki a szolgáltató.

Az Európai Bizottság számításai szerint az EU állampolgárai idén körülbelül 5 milliárd eurót fognak költeni külföldi telefonálásra, míg 2007-ben még 15 milliárd euró körül költöttek. A digitális politikáért felelõs EU-biztos úgy fogalmazott, hogy „ezzel megszüntetjük azt a lehúzást, amit eddig tapasztalhattunk akkor, amikor külföldön próbáltunk a telefonunkkal internetezni”.

Az Európai Bizottság tervei szerint 2014 lesz a kulcsdátum az európai uniós mobilkommunikációban, az évek óta tartó folyamatos árcsökkentés után ugyanis ekkor válhat valóban szabaddá a mobilszolgáltatók piaca. Brüsszel tavaly júliusban mutatta be annak a rendeletnek a tervezetét, amely jelentõsen megkönnyítené az állampolgárok számára a szolgáltatóváltást. Eszerint a felhasználók a hazai mobilszolgáltatónál kedvezõbb feltételeket kínáló külön szerzõdést köthetnek a roamingszolgáltatásról egy másik szolgáltatónál.

A fogyasztóknak arra is lehetõségük lesz, hogy az általuk meglátogatott országban közvetlenül kiválasszanak egy helyi hálózatot a roaming adatletöltés céljából. „Mindez szinte annyira egyszerû lenne, mint amikor WiFi-hálózatot váltunk” – fogalmazott a BruxInfónak küldött közleményében Neelie Kroes EU-biztos szóvivõje.