Ki issza meg a görög instabilitás levét?
2012.05.16
Az Allianz keddi közleményében arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna válságának súlyos következményei lehetnek a társaság mûködésére a jövõben, habár az idei elsõ negyedévben még 40%-kal emelkedni tudtak a társaság bevételei - írja a Reuters.

„További sokkokra számítunk még azelõtt, hogy a helyzet lenyugodna, éppen ezért továbbra is nagyon óvatosak vagyunk” – fogalmazott Oliver Baete, az Allianz pénzügyi igazgatója újságíróknak, hozzátéve: „Mivel a cég teljes vagyona több mint 600 milliárd euró, erõsen függünk a pénzügyi piacoktól”.

Görögország politikai instabilitása és annak lehetõsége, hogy kilépjen az eurózónából erõs esést eredményezett az utóbbi napokban az európai részvényárakban.

„Ez szörnyû következményekkel járna Görögországra nézve, amit minden áron el kell kerülni” – tette hozzá Baete, aki szerint a görögök kilépése egy lavinát indíthat el, melynek költségeit a német adófizetõk viselnék.

„Nagyon aggódunk a spanyol helyzet miatt is, különösen a bankszektor elkövetkezõ feltõkésítése miatt.” Az Allianz az elsõ negyedévben a spanyol Banco Popular bankban lévõ részesedésének 77 millió eurós leírására kényszerült.

Baete szerint az biztosító részesedése az ötödik legnagyobb spanyol hitelintézetben csaknem 5%-ra fog csökkenni a következõ két évben, miután a Popular összeolvad a rivális Pastor bankkal. Az olaszországi helyzettel kapcsolatban Baete elmondta, hogy az Allianz továbbra is bízik az olasz kormányban és pénzügyi rendszerben, annak ellenére, hogy a Moody’s 26 olasz bankot minõsített le minap.

Az Allianz profitálni tudot az elsõ negyedévben a pénzügyi piacok volatilitásának csökkenésébõl, mivel ennek köszönhetõen csökkent a portfoliójában lévõ euróövezeti peremországok államkötvényeinek nem realizált vesztesége, amely március végén 1,16 milliár euró volt, szemben a december végi 3,71 milliárddal. A csökkenés nagyrészt az olasz államkötvény rallynak volt köszöhetõ.