A termõterületek csupán fele biztosított hazánkban
2012.05.17
Évente százharmincmilliárd forintos kár éri a mezõgazdaságot hazánkban fagyok, jégesõk, viharkárok következtében. Ugyan egyre több gazda köt biztosítást, a nyugati átlaghoz képest még mindig kevesen. Budai Gyula államtitkár is biztosítások kötésére biztatja a termelõket, mert csak így részesülhetnek százszázalékos kárenyhítésben – írja az agroline.hu.

A mezõgazdasági termõterületek kevesebb mint felére kötöttek csak biztosítást a hazai gazdák. Az elõrejelzések szerint a fagyokat és a májusi viharokat forró nyár követi majd, így a jégesõ és villámcsapás után az újabb aszály is komoly károkat okozhat.

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetõen az idén maximum hatvanöt százalékos díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik megkötik az idõjárási károkra szóló biztosítást. \"Jelentõsen bõvülhet a biztosítási védelemmel lefedett termõföldek aránya. Jövõre csaknem hárommilliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy veteményeiket biztosítsák az idõjárási károk ellen. A szabályozás értelmében díjtámogatásban részesül az a mezõgazdasági termelõ, aki a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát, és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét\" – hívja fel a figyelmet a Generali. Hajas Gábor, a cég vagyonbiztosítási üzletágának vezetõje szerint most többletköltség nélkül bõvíthetõ a már meglévõ biztosítás, illetve azok is megvédhetik terményeiket, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. \"Érdemes élni a lehetõséggel, hiszen a kétezer háromszáz forintos hektáronkénti éves díj fedezetet nyújt a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os termésveszteséget is okozhatnak\" – mondta Hajas Gábor.

Budai Gyula, a minisztérium államtitkára is biztosítások kötésére biztat, mivel a szabályok szerint csak az ezzel rendelkezõ gazdák részesülhetnek százszázalékos kárenyhítésben. Az uniós jogszabályok szerint aki nem rendelkezik biztosítással, az mindössze a kárenyhítés ötven százalékára jogosult.

A földalapú támogatást is tartalmazó egységes kérelemben még a mai nap jelezhetik a gazdák, hogy támogatott díjú mezõgazdasági biztosítást kötnek. \"Aki ezt elmulasztja, június 11-ig pótolhatja, de kisebb támogatásra jogosult\" – mondta Füzesi Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége mezõgazdasági bizottságának elnöke.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer 2007 óta mûködik. A lényege az, hogy a termelõk 800-2000 forintot fizetnek be hektáronként a kárenyhítési alapba, amelyhez az állam ugyanennyit tesz hozzáJelenleg nyolcmilliárd forint van az alapban. Ezt a rendszert egészíti ki - második pillérként – az üzleti biztosítás, amelyhez 9,33 millió euró támogatást nyújt az idén az unió. A díj legfeljebb 65 százalékáig jár a támogatás, a biztosítás pedig a harminc százalék feletti károkat fedezi. Külön díjért – amelyhez nem jár támogatás – kiegészítõ biztosítás is köthetõ, s ilyenkor öt százalék a gazda önrésze.