Újabb terhet tenne az állam a nyugdíjpénztárak nyakába
2012.05.21
Újabb terhet tenne az állam a nyugdíjpénztárak nyakába azzal, hogy csak pénzt és állampapírt fogad el az idén visszalépõk vagyonából. A részvényeket, befektetési jegyeket a pénztáraknak vissza kell váltaniuk, de ebbõl veszteségük származhat – írja cikkében az Origo.hu.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi kormánybiztos új módosító javaslatot terjesztett be a parlamentnek, amiben az idén az állami rendszerbe visszalépõ mintegy 25 ezer ember vagyonának átadását szabályozná. A javaslat értelmében az állam csak állampapírt és pénzt fogadna el a magánnyugdíjpénztáraktól, részvényeket és egyéb befektetési egységeket nem. A pénztárak a tagok vagyonának jelentõs részét tartották részvényekben. Tavaly, amikor 100 ezer pénztártag kivételével mindenkit visszaléptetett a kormány az állami rendszerbe, az állam a részvények megszerzésével több tõzsdei társaságban szerzett 5 százalék feletti részesedést.

Selmeczi azzal indokolta, hogy csak pénzt vagy állampapírt fogad el az állam, hogy ezáltal válik elkerülhetõvé, hogy a kockázatokat és esetleges veszteséget a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alap, illetve közvetetten a Magyar Állam viselje. Ezzel az állam tehát megszabadul a részvények visszaváltásának terhétõl.

A tagok vagyonát a május 31-i állapot szerint kell összesíteniük a pénztáraknak, október 12-ig pedig át kell adniuk a vagyont az államnak. A javaslattal a két idõpont közötti árfolyamesés veszteségeit hárítaná át az állam a magánnyugdíjpénztárakra.

A javaslat azt is elõírná, hogy az állampapírok arányának az átadott vagyonon belül legalább akkorának kell lennie, mint a május 31-i állapot szerint. Az állam a kötvényekkel azért jár jól, mert az átadás után egybõl bevonhatja azokat, így az államadósságot csökkentheti. A nyugdíjpénztáraknak szeptember 30-ig van módjuk arra, hogy eladják a részvényeket, visszaváltsák a befektetési jegyeket.