Korszakalkotó lista: vége a félrevezetõ élelmiszercímkéknek!
2012.05.21
Az élelmiszercímkéken vagy a reklámokban szereplõ, egészségre vonatkozó állítások – például a kalcium szerepe a csontok egészségének megõrzésében vagy a C-vitamin és az immunrendszer közötti kapcsolat – a fogyasztók figyelemfelkeltésére szolgáló fontos marketingeszközzé váltak. Ezért az uniós fogyasztók elvárják, hogy az általuk vásárolt termékeken feltüntetett információk pontosak legyenek, különösen, ha egy terméknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról van szó.

A Bizottság múlt héten egy 222 tételbõl álló, egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó listát hagyott jóvá. A megbízható tudományos alapokon nyugvó listát az EU valamennyi tagállamában használni fogják, és segítségével a félrevezetõ állításokat még az év vége elõtt kivonják a forgalomból.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a következõket nyilatkozta: „A ma született döntés több éves munka eredménye, és mérföldkövet jelent az élelmiszerekre vonatkozó állítások szabályozása terén. Az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások EU-szerte érvényes listája online is hozzáférhetõ lesz, így az Unión belül mindenütt lehetõvé válik a fogyasztók számára, hogy megalapozott döntést hozhassanak. A tudományos alapokat nélkülözõ állításokat pedig rövid átmeneti idõszakot követõen ki kell vonni a forgalomból.” A lista továbbá jogi egyértelmûséget is biztosít az élelmiszergyártók számára a tekintetben, hogy mely egészségre vonatkozó állításokat használhatják, és melyeket nem. Ezen túlmenõen csökkennek az adminisztratív terhek is, mivel mostantól kezdve valamennyi végrehajtó hatóság az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások egyetlen jegyzékére és annak alkalmazási feltételeire támaszkodhat akkor, amikor azt kívánja megvizsgálni, hogy egy adott állítás félrevezetõ-e vagy sem.

John Dalli biztos hozzátette: „A munka még nem zárult le teljesen. A szükséges tudományos háttérre alapozva a Bizottság most arra fog összpontosítani, hogy a még vizsgálat tárgyát képezõ állításokról döntést hozzon.”

Azok az állítások, amelyeknél lezárult az engedélyezési eljárás, az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendeletnek megfelelõen bekerülnek majd az élelmiszerekre alkalmazott, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások uniós nyilvántartásába. Az uniós nyilvántartás egy interaktív adatbázis, amely a Bizottság weboldalán található.

Az élelmiszergyártóknak 6 hónap áll a rendelkezésükre, hogy gyakorlataikat az új követelményekhez igazítsák. 2012. december elejétõl valamennyi olyan állítást betiltanak, amelyet nem engedélyeztek, illetve nem képezi vizsgálat tárgyát.

222 állítást tartalmaz a lista

Ez a bizottsági rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendeletet és különösen annak 13. cikke (3) bekezdését hajtja végre. 2008-ban a tagállamok összesen mintegy 44 000 egészségre vonatkozó állítást nyújtottak be a Bizottsághoz. Ezeket az állításokat a Bizottság egy közel 4 600 állítást tartalmazó listában egységesítette, majd 2010-ig valamennyit eljuttatta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA), amely tudományosan értékelte az állítások megalapozottságát. A növényi anyagokra vonatkozó állítások kivételével az EFSA 2011 júniusában az egészségre vonatkozó állítások többségének vizsgálatát lezárta. Az Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság 2011. december 5-i ülésén a tagállamok megállapodtak az említett bizottsági rendelet mellékletében felsorolt állítások engedélyezésében. Az Európai Parlament és a Tanács a 2012. április 27-én lezárult vizsgálati idõszak alatt megvizsgálta a listát, és nem emelt kifogást ellene.

Az Európai Bizottság által ma elfogadott lista 222 állítást tartalmaz, és az egységes listából közel 500 bejegyzésnek felel meg. E bejegyzések közül több mint 1600-at nem fognak engedélyezni. A többi esetében az engedélyezési eljárás nemsokára befejezõdik. A tagállami hatóságok feladata, hogy betartassák az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos szabályokat.