Óriási az érdeklõdés a kombinált mikrohitel program iránt: van, ahol már elfogyott a keret!
2012.05.22
A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) részére a kormány hazai és nemzetközi forrásokból hosszú távú mikrohitelezési programokat dolgoz ki - mondta Varga Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium fõosztályvezetõje az MTI-nek hétfõn Békéscsabán, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorciuma kétnapos konferenciáján.

Varga Ferenc elmondta: a kkv-szektornak fontos szerepe van a gazdaságélénkítésben, hiszen Magyarországon a mûködõ vállalkozások több mint a 99 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, ugyanakkor 74 százalékos arányt képviselnek a foglalkoztatásban. A fõosztályvezetõ beszámolt arról, hogy a tárca jelenleg dolgozik egy nemzetközi kereskedõház programon, amely keretében a kkv-k piacképes, minõségi termékei és szolgáltatásai könnyebben jutnak ki az európai piacokra, és szereznek beszállítói pozíciót.

Varga Ferenc kiemelte: a most készülõ program összhangban van az EU törekvésével, ami a vállalkozások nemzetközi piacra jutását segíti elõ. A kormány célja a piacra jutás elõsegítése mellett a jó minõségû és elegendõ árualappal rendelkezõ vállalkozások feltõkésítése hazai és nemzetközi forrásokból.

Glózik Klára, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorciuma képviselõje elmondta: az Új Széchényi-terv kombinált mikrohitel programja iránt a vártnál is nagyobb az érdeklõdés, Fejér megyében például már elfogyott a keret, és Békés megyében is sokan veszik igénybe a hitelcsomagot.

A konferencián részt vett Domokos László az Állami Számvevõszék elnöke, aki az MTI-nek elmondta: a vállalkozásokat óvni és védeni kell, különösen nehéz gazdasági helyzetben. Amikor az export szûkül, stagnál a belsõ fogyasztás, a kormányzat vállalkozás-élénkítéssel tudja segíteni a kkv-szektort. A jól célzott és jól tervezett programokkal védõernyõt kaphatnak a gazdaságban és a foglalkoztatásban meghatározó vállalkozások.

Emlékeztetett arra, hogy 1992-ben Békéscsaba megyei jogú város alpolgármestereként személyesen vett részt a megyei vállalkozás-fejlesztési alapítvány létrehozásában, és örül annak, hogy a rendszer ma is mûködik, a gazdaság-politika egyik közvetítõ szervezete.