Aggódik a Mabisz: rossz irányba mozdul a casco-piac!
2012.05.22
2012 elsõ negyedévében a hazai életbiztosítási piac – döntõen az egyszeri díjas termékek térnyerésének köszönhetõen - kismértékben bõvült, a nem életbiztosítási üzletág ugyanakkor továbbra is stagnál - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kedden közzétett, 2012 elsõ negyedéves jelentésébõl.

Az idei év elsõ három hónapjában 242,1 milliárd forintnyi díj folyt be a hazai biztosító társaságokhoz, amely mindössze 2,2 százalékos, a pénzromlás üteménél kisebb mértékû növekedést jelent az egy évvel korábbi, hasonló idõszakban elért, 236,9 milliárd forinthoz képest. Míg a kezelt szerzõdések száma 11 millió darabra csökkent, a teljes várható éves díjbevételt elõre jelzõ mérõszám, a „záró állománydíj” mértéke 3 százalékkal, 631,4 milliárd forintra esett vissza.

„A díjbevételben és az állománydíjban mutatkozó eltérõ tendenciát az magyarázza, hogy az elmúlt évben tovább folytatódott az éves díjfizetésû konstrukciók jelentõs térnyerése a hazai piacon. Ennek kedvezõ hatása van a fedezetek folyamatos fenntartására, ugyanakkor növeli a díjbevételek alakulásának szezonalitását. A következõ negyedévekben ugyanis ezek a szerzõdések további díjbevételt már nem generálnak – jelentette ki Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének fõtitkára.

Az idei elsõ negyedévben a díjbevétel 49,1 százaléka, 118,9 milliárd forint különféle típusú életbiztosítási szerzõdésekre folyt be, ami 4,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbi, hasonló idõszaki 114,1 milliárd forintoz képest. Jelentõsen, mintegy 130 ezerrel csökkent viszont a folyamatos díjú életbiztosítási szerzõdések darabszáma – az ebbõl a szegmensbõl származó díjbevétel-csökkenés elérte a 10 milliárd forintot -, amiben feltételezhetõen az is szerepet játszik, hogy a devizahitelek végtörlesztése miatt az ügyfelek hosszú távú megtakarításaikhoz is hozzányúltak.

Ezzel szemben egy év alatt 43,6-rõl 52,3 milliárd forintra ugrott meg az egyszeri és eseti díjas díjbevétel, ami a negyedév végén a teljes életbiztosítási díj 44 százalékát adta. „Ez kedvezõtlen tendenciaként értékelhetõ, mivel a valóban hosszú távú öngondoskodást a jelenleg visszaszorulni látszó folyamatos díjas termékek jelentik” – hangsúlyozta a MABISZ fõtitkára.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele 2012 elsõ negyedévében 123,2 milliárd forintot tett ki, 0,3 százalékkal haladva meg az elõzõ év hasonló idõszaki 122,8 milliárd forintot. Ha azonban kiszûrjük az éves gyakoriságú díjfizetés már korábban említett hatását, a visszaesés mértéke 5,1 százalékos.

A kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésekre 35,3 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek az elmúlt negyedévben. Ebben a szegmensben terjed leginkább az éves díjfizetés: 2012-ben a szerzõdéseknek már csaknem negyven százaléka éves díjfizetéses konstrukció.

Kedvezõtlen jelenség, hogy a negyedéves, 20 milliárd forintos casco-díjbevétel 4,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, állománydíjban pedig ennél jóval magasabb, 11,8 százalékos a csökkenés. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a szerzõdések száma emelkedett. A látszólagos ellentmondást az elõzõ kgfb-kampányban is sikeresen szereplõ, kedvezményes áru, éves díjfizetésû, csökkentett szolgáltatású casco-termékek folyamatos terjedése magyarázza. „Aggodalomra ad okot az a tény, hogy a casco-piac egyre látványosabban a sokkal kisebb biztosítási védelmet nyújtó termékek irányába mozdul el, a biztosítási adó várható bevezetése pedig – melynek kulcsa éppen gépjármû-biztosítások területén a legmagasabb – ezt a tendenciát várhatóan még tovább fogja erõsíteni – mutatott rá a MABISZ fõtitkára.