Beszáll az állam a botox-bizniszbe
2012.05.23
Az öregedés lassítását ígérõ magánkórház nyílik Budapesten, amiben a magyar állam is ígéretes üzletet lát, ezért 120 millió forintnyi uniós forrással szállt be a cégbe. Nem ez az elsõ alkalom, hogy pénzt pumpál az állam a magánegészségügybe – írja az Origo.hu.

Egy 60 perces konzultáció 30 ezer, egy komplett szûrés 170 ezer forint lesz a napokban induló magánkórházban, a Fabian Anti-Aging Clinicen, ahol kifejezetten az öregedéssel felmerülõ egészségügyi problémákat kezelik majd. Eredményes mûködés esetén a 100 százalékos állami tulajdonban lévõ társaság, a Széchenyi Tõkebefektetési Alap (SZTA) is részesedik a sikerbõl, miután 120 millió forinttal szállt be az öregedés ellen küzdõ klinika megvalósításába. A befektetéssel az SZTA 44 százalékos részesedést szerzett a 334 millió forint teljes költségû, 94 millió forintos egyéb támogatással is bíró projektben.

Az SZTA Origonak adott válasza szerint az egészségügyi befektetések átlag feletti megtérülést biztosíthatnak, a tervek szerint 2016-ban szállnak majd ki a kft.-bõl, és minden évben legalább húszszázalékos, vagyis évi mintegy 24 millió forintos hozamot várnak el.

A nagy megtérülési elvárás és a gyors kiszállási szándék nem meglepõ. A tõkebefektetõk - akkor is, ha állami irányításúak - rendszerint 3-5 évre terveznek, ekkora idõre szállnak be egy társaságba, hogy a friss tõkével segítsék a fejlõdését. Eleve olyan üzleteket keresnek, amelyek nagy hozamot ígérnek, mivel a kockázat is nagy, amit vállalnak.

Az egyik fõvárosi bevásárlóközpontban induló magánkórház vezetõje, Fábián Emília - aki korábban évekig az Istenhegyi Magánklinika igazgatója volt - azt mondta az Origonak, hogy az általuk kínált szolgáltatás egy olyan orvosi ág, mely még nincs jelen Magyarországon, világszerte azonban már a 90-es évek elejétõl létezik. Az eddig is meglévõ, preventív szûrésekhez képest például az az egyik újdonsága, hogy új rizikófaktorokat állapít meg, így méri a D-vitamin-szintet, a homociszteinszintet, vagy megnézi a hormonstátuszt - hozott egy példát Fábián Emília.