Fél évet sem élt a katasztrófaadó?
2012.05.30
Egymilliárd forintot remélt a katasztrófavédelmi igazgatóság az év elején bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulásból beszedni, de az azzal járó, a cégeket és a hatóságokat sújtó adminisztrációs költség ezt a bevételt messze meghaladta. Most kormánypárti képviselõk eltörölnék – írja az Origo.hu.

Négy kormánypárti képviselõ - köztük Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetõje, a gazdasági bizottság eddigi elnöke - egy olyan indítványt nyújtott be, amely az év elején hatályba lépett katasztrófavédelmi adóként elhíresült hozzájárulást mihamarabb megsemmisíteni javasolja.

Évi egymilliárd forintot remélt az OKF az új adóból, de sokkal több nyûg volt az értelmezésével, kiszámításával, kivetésével, bevallásával, nyilvántartásával, ellenõrzésével és behajtásával. Cégek százainak különbözõ nemzetközi egyezmények több ezer oldalas mellékleteibõl kellett kibogarászniuk, hogy nekik kell-e és ha igen, pontosan mennyi katasztrófaadót fizetniük.

Mint ismert, a katasztrófavédelmi hozzájárulást január 1-jétõl új adónemként vezették be. A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetõi, valamint veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végzõ gazdálkodó szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen a jogcímen befizetni.