OTP Alapkezelõ: megéri a sportba fektetni
2012.05.30
A nyár két nagy sporteseményéhez, az UEFA 2012 Labdarúgó Európa-bajnoksághoz és a londoni Nyári Olimpiai Játékokhoz igazodva az OTP Alapkezelõ két új, tematikus, tõkevédett alapot indít útjára. Az OTP Eurogól Alap és az OTP Világjátékok Alap jövõbeli hozama olyan nagyvállalatok részvényeinek teljesítményétõl függ, amelyek szponzorként támogatják az EB-t, illetve az olimpiát. A szponzoráció vállalatokra gyakorolt pozitív hatásairól az OTP Alapkezelõ egy reprezentatív kutatást is készítetett.

A magyar 25 és 49 év közötti korosztály 70 százaléka érdeklõdik az idei nyári olimpia iránt, és mindössze 9 százalék állította, hogy teljesen hidegen hagyja – derül ki az OTP Alapkezelõ megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Az 500 fõ megkérdezésével készült elemzés célja az volt hogy kiderüljön, miért éri meg a világvállalatoknak sporteseményeket és sportolókat támogatni.

Az eredmények, amelyek szerint a két sporteseményt kiemelt figyelem övezi majd,­ azt mutatják, hogy a megnövekedett érdeklõdés már önmagában is jó érv a szponzoráció mellett. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a Magyarországon legnépszerûbb két olimpiai sportág, az úszás, illetve a vízilabda (a megkérdezettek 40, illetve 38 százaléka sorolta a kedvenc sportágai közé), nem tartozik a legjobban támogatott sportok közé.

A szponzoráció megtérülésének egyik legjobb mércéje mégis a márkák kedveltsége és ismertsége. A megkérdezettek 31 százaléka a sporteseményeket hagyományosan támogató sportmárkákat nevezett meg kedvenc termékeként. Az ezt követõ divat- és ruhamárkák népszerûsége mindössze 15 százalékos.

Az olimpiát, illetve az Európa-bajnokságot övezõ érdeklõdésre való tekintettel az OTP Alapkezelõ  a nyár folyamán két, a sporteseményekhez igazított új befektetési alapot indít. A május végén indult, és június 29-ig jegyezhetõ OTP Eurogól Alap jövõbeli hozama olyan, az EB-t támogató világcégek részvényeinek teljesítményétõl függ, mint például az adidas, a Canon, a Coca-Cola vagy a Kia Motors. Az alap tõkevédett, ezen felül a befektetések teljesítményétõl függetlenül fix hozamot is fizet.

Az idén júliustól jegyezhetõ OTP Világjátékok Alap szintén tõke- és hozamvédett, mögöttes befektetéseiben 12 olyan vállalat szerepel, amelyek a XXX. Nyári Olimpiai Játékok fõtámogatói között vannak. A befektetõk így olyan márkák sikereibõl profitálhatnak, mint a Samsung, az Acer vagy az adidas.