Magyar Pénztárszövetség: drasztikusan emelkedhetnek a mûködési költségek!
2012.06.01
A tranzakciós adó bevezetése az önkéntes biztosító pénztárak mûködési költségeit drasztikusan megemelheti. A mûködési költség növekedés mértéke elérheti a 15%-ot is – közölte a Magyar Pénztrászövetség az MTI-vel.

A Magyar Pénztárszövetség tagszervezetei önkéntes önsegélyezõ, egészség- és kiegészítõ nyugdíjpénztárakat pénzügyi szervezetként kezelik helytelenül, mivel ezek nonprofit mûködésû, civil társadalmi szervezetek.

A hosszú távú megtakarítás szerepe - a majdani nyugdíj kiegészítésére, az egészségmegõrzésre, a váratlan gondok anyagi megoldására - fontossága megnõtt, ugyanakkor a pénzügyi törvények kiszámíthatatlan változása, illetve jelenleg a tranzakciós illeték bevezetése miatt a szövetség közgyûlésén a tagszervezetek aggodalmukat fejezték ki. Véleményük szerint a pénztárak mûködési költségei a tranzakciós adó miatt drasztikusan növekedhetnek.

Egyértelmûnek tartjuk a kormányzat azon elvárását, hogy e költségek ne legyenek továbbháríthatók a pénzügyi intézmények ügyfeleire, azonban ennek hosszú távú garanciáját nem látjuk biztosítottnak.

A felügyelet és a pénztártagok elvárását jogosnak véljük, miszerint indokolt a mûködési költségek lefaragása, azonban az elõírások, kötelezettségek növekedése, és a pénzügyi szabályozás egyre inkább ellehetetlenítik a pénztárak erre irányuló törekvéseit.

Ezért kérjük a kormányzatot, hogy e társadalmi szervezetek pénzmozgását ne érintse a vonatkozó pénzforgalmi illetékrõl szóló rendelet.

Gyakorlatilag a tagdíj befizetése, folyószámlára való utalása, törvényi kötelezettség miatt a letétkezelõnek való tovább-utalása, majd vagyonkezelõnek való átadása, és a vagyonkezelés keretében szükségszerû éven belüli többszöri befektetés, pénzmozgás akár 6-10 szeres illetékfizetési kötelezettséget jelenthet, mely várhatóan az ügyfél, illetõleg a nonprofit pénztári szervezet felé elõbb- utóbb továbbhárításra fog kerülni.
Ugyanazon pénzmennyiség után a befektetések miatt, felsõkorlát nélküli számban megfizetik majd a tranzakciós illetéket.

Ez a költségnövekedés a pénztáraknak, mint szervezeteknek, illetve a pénztártagoknak, mint e pénzek megtakarítóinak vállalhatatlan költséget jelent.
Különösen fontos kiemelni, hogy nyugdíjas koruk eléréséig erre a pénzre vonatkozóan a tagok semmilyen pénzmozgásra utasítást nem adnak a pénztárnak, az a törvényi elõírások miatti szükségszerûen jelentkezõ tranzakciók sorozataként következik be.

Mindezek miatt a Magyar Pénztárszövetség tagpénztárai ezt a költséget éppen azon önkéntes pénztártagokat súlytó büntetésnek érzik, akik tudatosan, s elfogadva a kormányzat ajánlatait, vállalják a hosszú távú, önkéntes, felelõs felkészülést mind idõskorukra, mind egy jövõbeli esetleges egészségügyi probléma, vagy az élethelyzetükben bekövetkezõ váratlan anyagi gondok pénzügyi fedezetére. Azaz, akik felelõsen gondolkodva vállalják az elõ-takarékosságot a törvény által biztosított önkéntes pénztári konstrukció kereteiben.