Csúcsot döntött májusban a fizetésképtelen cégek száma
2012.06.04
Májusban minden eddiginél több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Az Opten adatai szerint az is példa nélküli, hogy kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult. Június elejéig annyi céget számolnak fel, mint a válság elõtti utolsó évben, azaz 2007-ben összesen sem – írja az MTI.

Májusban minden korábbinál több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedõlõ cégek rekordja dõlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június elsõ napjaiban eléri a tízezrediket az éven belüli felszámolás - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfõn.

Tavaly július 7-én tették közzé a tízezredik felszámolást, az idén ez minden valószínûség szerint június 5-én megtörténik. A válság elõtti utolsó évben, azaz 2007-ben egész évben nem számoltak föl ennyi céget Magyarországon.

\"A válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerõsödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejû számlák kibocsátói hitelezik a vevõket, ám, ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelõen felkészülve a hitelezésbõl fakadó kockázatok kezelésére\" - közölte Tóth Tamás, az Opten ügyvezetõ igazgatója. Ezért a lánctartozás tovább terebélyesedett, ami sokszor vezet felszámoláshoz - tette hozzá.

Az Opten igazgatója szerint emellett a közelmúltban indított nagyszámú végelszámolás egy részének felszámolásba fordulása is jelentõsen növelte a májusi felszámolások mennyiségét, ami kedvezõtlen tendenciákat vetít elõre. Májusban 4297, az elsõ öt hónapban pedig már több mint 16 ezer cég végelszámolásáról rendelkeztek a tulajdonosok és a kényszer-végelszámolásokat elrendelõ cégbíróságok. Ezeknek az eseteknek a jelentõs része az eljárás folyamán felszámolásba fordul, mert kiderül, hogy a cégekben adósság halmozódott fel.

A közlemény kiemeli, hogy ha a szezonalitást kiszûrõ 12 havi gördülõ átlagot nézzük, kiderül, hogy míg fél évvel ezelõtt egy évre visszatekintve a havi átlag 1889 végelszámolás volt, addig most havi átlagban 2550 ilyen eljárást kezdeményeznek. Ez 35 százalékos növekedés fél év alatt.

A közlemény szerint májusban, példa nélküli módon, kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult: csak 1926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4200-as havi átlagával.