Adót is fizethetünk a SZÉP-kártyával?
2012.06.05
Április végéig félmilliónál több SZÉP-kártyát bocsátottak ki. Az NGM az indulás óta eltelt tapasztalatokat kívánja összegezni, de elképzelhetõ, hogy kibocsátásának és felhasználásának szabályai is módosulnak – közölte az MTI.

A kormány áttekinti a Széchenyi Pihenõkártya Kártya (SZÉP-kártya) rendszerének eddigi tapasztalatait, az év során beérkezett módosítási javaslatokat, ezek mérlegelését követõen pedig elõkészíti a kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet módosítását - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselõi kérdésre adott írásbeli válaszában.

Az Országgyûlés honlapján közzétett levél szerint a módosítás részeként az idegenforgalmi adó SZÉP-kártyával történõ fizetésének lehetõségét is megvizsgálja a kormány. A miniszter hozzátette: április végéig már mintegy 555 ezren igényeltek SZÉP-kártyát, 530 ezer munkavállaló pedig már kézhez is kapta. Csaknem 15 ezer munkáltató adta dolgozóinak ezt a juttatást. A három kibocsátó vállalat pedig mintegy 23 ezer elfogadóhellyel rendelkezett. A kártyákra a munkavállalók több mint 28 milliárd forintot töltöttek fel.

A SZÉP-kártya elektronikus formátuma révén már jelenleg is egyszerûbb és modernebb eszköz, mint az üdülési csekk, az 1,5 százalékos jutalék szint pedig jóval olcsóbbá teszi elõdjénél. A rendszer finomhangolását — a mûködés során felmerült észrevételeknek és igényeknek megfelelõen — folyamatosan végzik, hogy az elõnyök még inkább érvényesüljenek - teszi hozzá a miniszter.