New Yorkot érhetik a legnagyobb hurrikán-károk!
2012.06.08
A hurrikán károkat az emberek többsége Miamihoz, vagy New Orleanshoz köti, azonban egy friss jelentés szerint a legnagyobb pénzügyi kockázat New York City területét érinti – írja a Reuters.

A CoreLogic adatelemzõ cég elemzése szerint az amerikai nagyvárosok közül, az érintett ingatlanok száma, valamint a lehetséges károk nagysága tekintetében is New York City van a legnagyobb hurrikán-veszélynek kitéve, ide értve Long Islandet és New Jerseyt is.

„2011 nyarán megtapasztalhattuk, hogy még egy gyenge vihar is óriási károkat képes okozni New York City metróhálózatában” – közölte a CoreLogic alelnöke a Reutersszel. Howard Botts szerint az Irene hurrikán, mire elérte New Jerseyt és New Yorkot, jelentõsen lecsökkent az ereje, azonban az általa okozott pusztítások értéke így is elérte a 6 milliárd dollárt.

Sokkal valószínûbb persze, hogy egy hurrikán földcsuszamlást okozzon Miamiban, mint New Yorkban. A Colorado State University adatai szerint 2012-ben erre 5,3% az esély Miamiban és 0,2% New Yorkban, azonban ötven év múlva ez 95,5%-ra emelkedik elõbbi, illetve 6,6%-ra utóbbi esetében.

Az árvíz kockázata azonban ennél nagyobb. Míg a legtöbb ember fejében a hurrikán egyet jelent a szél pusztításával, a vihar által megemelkedõ víz hatása legalább olyan súlyos, ha nem súlyosabb. Jól bizonyítja ezt az észak-keleti államokon tavaly végigsöpört Irene hurrikán. Míg New Yorkban a vihar viszonylag csekély veszteségeket okozott biztosítói szempontból, a biztosítási iparág régi rémálma az, hogy egyszer egy nagy hurrikán eljutsz a Hudson folyóig és lecsap a városra és környékére.

Egyes becslések szerint egy ilyen esemény akár 100 milliárd dolláros biztosított kárt is okozhat, míg a gazdasági károk ennél nagyságrendekkel nagyobbak lennének.
A CoreLogic becslései szerint a New York City területén található, veszélyben lévõ ingatlanok értéke megközelíti a 170 milliárd dollárt. Összességében több mint négy millió otthon van hurrikán által okozott árvízveszélynek kitéve az Egyesült Államokban, amely értékben kifejezve több mint 700 milliárd dollár.

Egyedül az Atlanti-óceán partján több mint 2,2 millió otthon fekszik, 500 milliárd dolláros veszélynek kitéve.