A katasztrófavédelem is figyeli a meteorológiai riasztásokat: nagy viharok jöhetnek!
2012.06.11
A várható heves zivatarok miatt több megyében ismét elsõ-, illetve másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõre – adta hírül az MTI.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében másod-, míg Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében, továbbá több nógrádi kistérségben elsõfokú riasztás lépett életbe, ezeken a területeken egy-három órán belül heves zivatarok kialakulására lehet számítani.

Az egész napra vonatkozó tájékoztatás szerint Gyõr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével - nyolc megyében másod-, kilenc megyében pedig elsõfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyében. Ezeken a területeken a heves zivatarok során viharos, az óránkénti 90 kilométeres erõsséget is meghaladó széllökésekre, jégesõre, felhõszakadásra is számítani lehet.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: hétfõn a legmagasabb nappali hõmérséklet többnyire 21-26 Celsius fok között, északnyugaton 20 fok alatt, délkeleten 26 fok felett valószínû. Késõ estére 16-23 fok közé hûl le a levegõ.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje az MTI-nek elmondta: vasárnap az idõjárással összefüggésben országszerte 35 eseményhez kellett kivonulniuk. Leginkább kidõlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, illetve épületekben keletkezett károkhoz riasztották õket. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. A katasztrófavédelem továbbra is figyelemmel kíséri a meteorológiai riasztásokat, s amennyiben valahol szükségessé válik, megerõsítik a szolgálatot - tette hozzá a szóvivõ.