Tizedével nõhet idén a kártyás tranzakciók száma
2012.06.11
Az idén mintegy 10 százalékkal bõvülhet Magyarországon a kártyás tranzakciók száma, a fizetési kártyák száma pedig 9 százalékkal nõhet a SIA Central Europe szerint.

A bankkártya-kibocsátás és elfogadás, valamint a tranzakciós forgalom elszámolását biztosító számítástechnikai rendszerek kiépítésére és mûködtetésére specializálódott olasz cégcsoport közép-európai vállalata az MTI-vel közölte: Magyarországon jelenleg több mint 9 millió kártya van forgalomban, 65 000 POS és 5000 ATM terminál üzemel. Közép-Európa stratégiai fontosságú a SIA Csoport számára, mivel – a legfrissebb elõrejelzések szerint – a közép- és kelet-európai országok bruttó hazai terméke (GDP-je) 2012 és 2015 között átlagosan az eurózóna növekedésének több mint két és félszeresét fogja mutatni, a 27 európai uniós tagállamot tekintve pedig közel kétszeres növekedés várható.

A SIA közép-európai cége 2011-ben 1,7 millió eurós nettó eredménnyel zárt, amely lényegében megegyezik a 2010-es adózás utáni nyereséggel. A társaságnak jelenleg több mint 60 ügyfele van. Tavaly a SIA Central Europe Magyarországon összesen 170 millió tranzakciót kezelt, amelybõl 105 millió kapcsolódott bankokhoz (ami az összes magyarországi tranzakció közel egyharmadát jelenti) és 65 millió a magyar piacon fellelhetõ loyalty - hûségkártya - rendszerek valamelyikében zajlott. A cég közlése szerint 2012. év elsõ négy hónapjában ezen tranzakciók száma már elérte a 31 milliót.

A SIA Central Europe jelenleg Magyarországon az ATM piac mintegy 30, míg a POS piac 28 százalékát mondhatja magáénak. A SIA magyarországi leányvállalata, a GIRO Bankkártya Zrt. 1992-ben alakult a magyarországi bankkártya-kibocsátás és -elfogadás, valamint a tranzakciós forgalom elszámolását biztosító számítástechnikai rendszerek kiépítésére és mûködtetésére, és 2007 óta van a SIA csoport tulajdonában. A SIA csoport jelenleg mintegy 40 országban van jelen, és 8,1 milliárd kártyás, beszedési és kifizetési tranzakciót bonyolít évente, illetve 63 millió kártyát és 22,3 milliárd tranzakciót a pénzügyi piacokon.