Felmérés: a magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emelésbõl!
2012.06.12
Egyre több munkavállaló kezdi elfogadni, hogy a nyugdíjba vonulás folyamata inkább szakaszos, fokozatos lesz – derül ki az Aegon legújabb felmérésébõl.

A holland biztosító több mint 9000 munkavállalót kérdezett meg Európában és az Egyesült Államokban nyugdíjterveiket, várakozásaikat illetõen. A válaszadók több mint 60%-a arra számít, hogy nyugdíjba vonulás után is kénytelen lesz részmunkaidõben munkát vállalni.

Mindössze a megkérdezettek 18%-a tervezi úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után azonnal, minden átmenet nélkül vissza is vonul a munkaerõpiacról.

A Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting közösen készített felmérésébõl az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele úgy véli, nem kellene a nyugdíjkorhatárt módosítani, annak ellenére, hogy az emelkedõ élettartam jelentõs terheket ró a nyugdíjrendszerekre.

Magyarországon (65%) és Lengyelországban (61%) támogatták leginkább a munkavállalók a jelenlegi nyugdíjkorhatár változatlanságát, míg Hollandiában (34%) és az Egyesült Királyságban (35%) a többség egyetért a korhatáremelés szükségességével.

Az Aegon az eredményekhez hozzátette: a megkérdezett dolgozók mindössze 17%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni.

A felmérésben résztvevõk 42%-a – elsõsorban a magyar és brit munkavállalók – azt mondta, hogy vegyes intézkedéseket inkább preferál, ahol a járandóságokat valamelyest csökkentenék, míg az adókat növelnék.

A válaszadók 78%-a szerin a nemzeti kormányoknak kellene továbbra is finanszírozniuk a nyugellátást.

A felmérésbõl az is kiderült, hogy a német, holland, brit és amerikai munkavállalók kellõen felkészültnek érzik magukat a nyugdíjas évekre. Mivel a hagyományos, minden átmenet nélkül történõ nyugdíjba vonulás úgy fest, a végét járja, az Aegon szerint ez egy sor újabb lehetõséget jelent a piac számára is, ahol az idõs vállalkozók az üzleti utakat összekapcsolják szabadidõs tevékenységekkel is.

A felmérésben Franciaország, Németország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és az USA vett részt. A megkérdezett személyek 90%-a aktív munkavállaló, 10%-a nyugdíjas volt.