Gyatra az egészségi állapotunk: ingyenes szûrõvizsgálatok országszerte!
2012.06.14
A Generali Biztosítótársaság felmérése szerint a hazai felnõtt lakosság 48%-a semmilyen szûrõvizsgálatra nem jár rendszeresen. Mindez szakértõk szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország egészségügyi mutatói a legrosszabbak között találhatóak Európában: az alkoholhoz és a dohányzáshoz köthetõ megbetegedések aránya kétszerese az európai átlagnak, és hazánk sajnos élen jár a rákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát tekintve is. Az egészségtudatos életmód jegyében a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) a Class FM-mel együttmûködve június 16-tól augusztus 18-ig öt fesztiválhelyszínen a Generali Egészségügyi Szûrõprogram keretében egy speciális szûrõbusz segítségével az ország különbözõ pontjain ingyenes szûrõvizsgálatokat biztosít.

A Generali biztosítótársaság nemrég elvégzett kutatása arra kereste a választ, mit tesznek az emberek az egészségük megõrzése érdekében. Az eredmények szerint a hazai felnõtt lakosság 52%-a jár rendszeresen szûrõvizsgálatokra. A nõgyógyászati szûrések és a tüdõszûrés az a két típus, melyeket a leggyakrabban látogatják a megkérdezettek. Ugyanakkor például a melanóma szûrések és az urológiai megelõzõ vizsgálatokra csak kevesen, 20% alatti arányban járnak Magyarországon. A megkérdezetteknek csak 55%-a mondta azt, hogy odafigyel az egészséges táplálkozásra, és csupán minden harmadik válaszadó végez rendszeres testmozgást. Ezek az adatok is jó alátámasztják, hogy az egészségtudatos életmód tekintetében komoly kihívásokkal állunk szembe.

A Generali a Biztonságért Alapítvány munkatársai, együttmûködve a Class FM rádiócsatornával, a következõ 2 hónapban során az ország különbözõ pontjaira látogatnak el, ahol szórakoztató programok kíséretében az egészségügyi szûrések fontosságára hívják majd fel a figyelmet. A helyszíneken az Alapítvány egészségügyi szûrõbuszában számos alapvetõ vizsgálat elvégzésére lesz lehetõség. Szemészeti, bõrgyógyászati- és melanóma szûrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehetnek az eseményre kilátogatók. A szûrõprogram elsõ állomása június 16-án a Tisza-tó partján, Abádszalókon lesz, ahol az ingyenes szûréseken reggel 10 és este 6 óra között vehetnek részt az érdeklõdõk.

„A Generali Alapítvány segítségével a megelõzés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni a most induló eseménysorozaton. A legnagyobb értékünk az egészségünk, de sokszor mindezt már csak akkor ismerjük fel, ha bekövetkezett a baj, pedig a megfelelõ vizsgálatok rendszeres elvégzésével jelentõsen csökkenthetjük a kockázatokat. Ráadásul a szûrõvizsgálatok két szempontból is fontosak, egyrészt ha egy betegséget már a korai stádiumban felismernek, lényegesen rövidülhet a gyógyítási folyamat. Másrészt ezekkel a gyorsan elvégezhetõ vizsgálatokkal képet kaphatunk a fontosabb kockázatokról, a testünk állapotáról, és elindulhatunk egy egészségesebb életmód felé. Erre szeretnénk a most induló programsorozatunkkal felhívni a figyelmet.” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Generali Egészségügyi Szûrõprogram keretében a szûrõvizsgálatok mellett egész napos gyermekjátszótér, készségfejlesztõ foglalkozások, arcfestés, zumba és fitness program, és óránként nyereményjáték várja az eseményre kilátogató családokat. A Class FM szervezésében délután 3 órától a roadshow minden állomásán könnyûzenei koncertekre is sor kerül.

A Generali Egészségügyi Szûrõprogram idõpontjai és helyszínei:

Június 16. szombat Abádszalók, Tisza-tó Strand területe
Július 7. szombat Balatonfüred, Vitorlás tér
Július 21. szombat Budapest, Ramada Aquaworld
Augusztus 4. szombat Gyõr- Aranypart Szabadstrand
Augusztus 18. szombat Debrecen, Kossuth tér

Kiemelten javasolt szûrõvizsgálatok:

szív és érrendszer – kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente
tüdõbetegségek – évente
méhnyak rák – évente
mellrák - 40 év felett kétévente, önvizsgálat havonta
melanóma – évente
prosztata daganat – 45 év felett évente
ajak és szájüregi daganatok – dohányosoknak 2 évente, önvizsgálat havonta