Vezetõváltások a német pénzügyi felügyeletnél
2012.06.15
A német pénzügyi felügyeleti hatóság (BaFin) új vezetõt keres a biztosítási felügyelet élére, ahogy az új szavatolótõke-rendszerre történõ átállás lassan célegyenesbe érkezik.

A felügyeleti szerv biztosítási-felügyeletért felelõs vezetõje, Gabriele Hahn június 15-tõl ugyanis HR feladatokért lesz felelõs. Feladatát fõnöke, a BaFin elnöke, Elke Koenig veszi át addig, amíg a megfelelõ utódot ki nem választják.

Koenig közel 20 évet töltött a pénzügyi szférában, vezetõ pozíciókban a viszontbiztosítási iparágban, a világ legnagyobb vállalatánál, a Munich Re-nél, majd késõbb a Hannover Re berkeiben, ahol 2002-2009 között pénzügyi vezetõ volt.

A német pénzügyminisztérium és a BaFin belsõ, illetve külsõ jelentkezõk közül kívánják kiválasztani Hahn helyettesítõjét, minél elõbb.

A nemzeti szabályozó hatóságok és biztosítótársaságok jelenleg épp az EU új tõke-szabályaira igyekeznek felkészülni, melyek egyelõre még nem is kerültek véglegesítésre, de 2014-ben már hatályba is lépnek. A Szolvencia II szabályai szigorúbb kockázatkezelésre fogják kényszeríteni a társaságokat, ahol a tõketartalékok szintjét a könyvekben szereplõ tényleges kockázatok határozzák meg, nagyobb védelmet biztosítva ezáltal a biztosítók ügyfeleinek.

Számos német biztosító elégedetlen azzal az iránnyal, amelybe a szabályalkotás halad. Az Allianz például azt állítja, hogy a szabályok veszélyeztetik az életbiztosításokat. Szintén számos kifogás éri a szabályok összetettségét, valamint a hatályba lépést megelõzõ átmeneti idõszak rövidségét.

Az EU biztosítási felügyeleti szerve, az EIOPA elmondta, hogy Hahn fogja képviselni a BaFint az EIOPA felügyelõtanácsának június 14-15-én megrendezésre kerülõ ülésén, majd az új vezetõ kiválasztásáig Koenig fogja õt helyettesíteni.