Félmillió munkahelyet veszélyeztet a britek szerint a tranzakciós adó
2011.11.10
A brit miniszterelnök-helyettes szerint félmillió munkahelyet veszélyeztetne Európában a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése– írja a BruxInfo. Nick Clegg a Bruegel brüsszeli think-tank által szervezett konferencián azt mondta, a bankok vélhetõleg át fogják hárítani az adóterhet a lakosságra.

A brit miniszterelnök-helyettes szerint a pénzügyi tranzakciós adó (FTT) aránytalanul nagy mértékben sújtaná a brit pénzügyi központot, a City-t, és így a brit állami bevételek felét érintené. Kifejtette, a bankok és pénzintézetek vélhetõleg tovább fogják hárítani az adóterhet a nyugdíjasokra, és a vállalkozásokra, és így végsõ soron éppen az európai versenyképességet fogja hátráltatni. A tavaly létrehozott brit Független Pénzintézeti Bizottság számításai szerint Európa-szerte lassítani fogja a gazdaság növekedését a tranzakciós adó. Ráadásul Nick Clegg úgy látja, 500 ezer ember munkahelyét is veszélyezteti az FTT.

Egy globálisan bevezetendõ tranzakciós adó, az más dolog - mondta a brit kormányfõ-helyettes, de hozzátette, \"csak Európában viszont nem fogja elérni a célját, szegényebbé teszi az embereket, és eltérít minket más, sürgetõbb gazdasági megoldásoktól\".

Nick Clegg három alapelvet határozott meg, amiket szerinte az Európai Uniónak követnie kell. Egyrészt az EU-nak egységesen kell fellépnie, kijelentette: az uniós politikai döntéshozatal középpontjában az Európai Bizottságnak kell lennie. Sürgette a fiskális integrációt, amely nagyobb koordinációval jobban tudná támogatni a monetáris uniót.

Növekedésközpontúság a brit politikus második alapelve. A londoni kabinet már márciusban bemutatott egy növekedési tervet, amelyet nyolc uniós tagállam támogatott is. Ennek fõbb elemei a nemzetközi kereskedelem felpörgetése, a vállalkozásalapítás anyagi és adminisztratív terheinek csökkentése és az innováció ösztönzése voltak. Nagy-Britannia szerint a harmadik válságkezelési alapelvnek a gazdasági nyitottságnak kell lennie. Szerinte ehhez az egységes piac útjában lévõ akadályokat kell megszüntetni, hiszen Európa a világ legnagyobb, határok nélküli piaca.