Elkezdõdött a fesztiválszezon: így vigyázzunk értékeinkre!
2012.06.25
A nyári fesztiválokon legalább annyi kellemetlen meglepetés érhet bennünket, mint egy nyaraláson, mégis kevesen gondolkodnak biztosítás kötésén a Sziget, vagy akár a Balaton Sound elõtt, holott némi körültekintéssel megelõzhetõek a lopások és elkerülhetõek a balesetek is.

Pillanatok alatt odaveszhet a felhõtlen szórakozás a különbözõ nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken: elég ha elveszítjük pénztárcánkat, iratainkat, nem ritkák sajnos azonban a lopások sem. Különösen igaz ez az õrizetlenül hagyott sátrakra, illetve a bennük hagyott értékes tárgyakra. Néhány körültekintõ lépéssel megelõzhetõk, vagy enyhíthetõk ezek a károk.

A fesztiválok fellépõi mellett a zenerajongóknak érdemes figyelmet szentelniük saját személyes biztonságukra is, hiszen amíg a fesztiválozók a zenészekkel, programokkal vannak elfoglalva, a tolvajok a sátrakban és zsebekben hagyott tárgyakra szegezik tekintetüket.

Szintén a zsebtolvajok malmára hajtja a vizet, hogy a fesztiválozók ma már egyre drágább ketyerékkel – okostelefonokkal, digitális fényképezõgépekkel - a zsebükben merészkednek ki a rendezvényekre. A legjobb megoldás természetesen az, ha az értékes eszközöket inkább otthon hagyjuk, kevésbé értékes, eldobható változatot viszünk magunkkal, esetleg leadjuk õket a fesztiválok területén található megõrzõkbe.

A pénzforgalom biztonságát szerencsére nagyban javítja a nemrég bevezetett fesztiválkártya, amely a készpénz és a bankkártya használatot helyettesíti, így a fesztiválozóknak nem szükséges sem készpénzt, sem bankkártyát maguknál tartani. A fesztiválkártya regisztrációval, annak eltulajdonítása esetén azonnal, már a helyszínen letiltható.

Fontos az is, hogy lakáskulcsot soha ne tartsuk a személyes iratok mellett, mert azok elvesztésekor, eltulajdonításakor a távollétünk alatt a lakásunkat is feltörhetik a személyi iratban lévõ cím alapján. Legjobb, ha a lakáskulcsot, iratokat, bankkártyát is az értékmegõrzõben helyezzük el. Lopás esetén azonnal tiltassuk le bankkártyánkat; ha kulcsunkkal történik ugyanez, intézkedjünk a zárcserérõl. Érdemes annak is utána járni, hogy a lakásbiztosításunkban van-e lakáson kívül történõ lopásra kiegészítõ fedezet, ekkor ugyanis a biztosító nem csak a letiltás és pótlás, illetve a zárcsere költségeit téríti meg, de a lopáskárt is.

Rablás esetén azonnal tegyünk rendõrségi feljelentést, ezzel egy idõben be kell jelenteni a kárt a biztosítónak, hiszen a lakásbiztosítás rablás biztosítási esemény alapján, a biztosító megtéríti a személy elleni erõszakkal történt eltulajdonítási károkat.

A fesztiválok, nyári rendezvények gyakran sportolási lehetõséget is biztosítanak, ahol szintén történhet baleset. Ilyen jól jön, ha rendelkezünk balesetbiztosítással, amely csonttörésre is nyújt szolgáltatást. Az egészségügyi ellátás során a kapott orvosi dokumentumokat, a baleseti jegyzõkönyvet meg kell õrizni, mert szolgáltatási igényt ezek birtokában lehet érvényesíteni.

A vagyon- és balesetbiztosítások különféle módozatai sokféle, a nyári fesztiválokon elõforduló káreseményre fedezetet nyújtanak. Ezért baj esetén feltétlenül érdemes ellenõrizni, hogy biztosításaink pontosan mire terjednek ki.