A magyaroknak jár a legkevesebb pihenõnap
2012.06.29
Habár idén a korábbi évekhez képest sokkal több hosszú hétvégének örülhetnek a magyar munkavállalók, éves szinten kevesebb a törvényben meghatározott munkaszünetet jelentõ ünnepnap hazánkban, mint a régió többi országában - mutat rá az Accace hat közép-kelet-európai országban végzett felmérése.

A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg ukrán szomszédaink akkor is kapnak egy nap extra pihenõt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik.

„A hosszú hétvégék magas száma ellenére a magyar munkavállalók számára sokkal kevesebb munkaszüneti napot jelentõ ünnepnap van, mint a közép-kelet-európai régió többi országában dolgozóknak. Miközben például Lengyelországban 13, Szlovákiában pedig 15 a fizetett szabadnapok száma évente, addig hazánkban mindössze 10 olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak” – jelentette ki a felmérés kapcsán Nemecz István, az Accace ügyvezetõje.

A környezõ országok közül Szlovákiában a legmagasabb a fizetett szabadnapok számra (15), ezt követi Lengyelország (13), Csehország (12) és Románia (11), a sort pedig Magyarország és Ukrajna zárja 10-10 ünnepnappal

Míg a szlovák döntéshozók két szabadnap eltörlésén gondolkodnak, addig a román politikusok két új ünnepnap bevezetését tervezik. Ukrajnában akkor is jár a szabadnap, ha az egyébként hétvégére esik - ez esetben a rákövetkezõ hétfõn nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak. Szlovákiában és Lengyelországban nem mûködik az elcserélt munkanapok rendszere, így ha keddre vagy csütörtökre esik a szabadnap, akkor hétfõn és pénteken ugyanúgy dolgoznak, mint normál esetben, tehát nem váltják ki azt a napot egy szombattal, ezért kevesebb a \"hosszú hétvégék\" száma.

A 2013-as év Magyarországon rögtön egy hosszú hétvégével indul: december 31. hétfõre esik, ezt a napot december 29-én dolgozzák le a munkavállalók, így utána egy háromnapos hétvégével búcsúzunk az óévtõl és köszöntjük az újat.