Intézményesül a hálapénz – egyre több kórházban engedélyezik!
2012.07.04
A munka törvénykönyvének július elsejétõl hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bûncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. A fõvárosi Semmelweis Egyetem klinikáinak egészségügyi dolgozói is elfogadhatnak utólag hálapénzt – közölte az MTI.

Az intézmény azt közölte, hogy munkavállalóik harmadik személytõl díjazást - jóllehet azt a Semmelweis Egyetem nem támogatja - a munkavégzésre irányuló jogviszonyban végzett tevékenységükre való tekintettel elfogadhatnak. Az egyetem új rektora, Szél Ágoston július elsején lépett hivatalba. Rácz Jenõ, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház fõigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke múlt csütörtökön elsõként adott ki utasítást, hogy az intézményükben dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt.

Azóta már számos intézményben - néhol bizonyos feltételekkel - engedélyezték a hálapénz utólagos elfogadását, például a veszprémi, a váci, a dunaújvárosi, a tatabányai, a gyõri, a kaposvári, a kecskeméti, a békéscsabai, a gyulai, a hódmezõvásárhelyi és a fõvárosi Uzsoki kórházban, valamint a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaiban. Azt viszont valamennyi kórházigazgató leszögezte: a paraszolvencia elõre kikövetelése bûncselekmény.

A napokban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) elnöke is kiadta a hálapénz utólagos elfogadásáról szóló utasítását. A dokumentumban Paragh György azt írta: \"a törvényszöveg felhatalmazásának megfelelve, ám a hálaszolgáltatás intézményét nem támogatva, a centrum dolgozóit mentesítem a vonatkozó törvényi tilalom alól, és megállapítom, hogy megfelelõ feltételekkel a hálaszolgáltatást elfogadhatják\". Varga Ferenc, a siófoki kórház fõigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke korábban azt közölte: nem elfogadható, hogy a kórházigazgatók és kórházi vezetõk \"nyakába varrják\" a döntést. Úgy véli, állami állásfoglalásra volna szükség. Ezért fordult a kórházszövetség a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minõség és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI), amely erre a hétre ígért tájékoztatást.