Stratégiai fordulat jöhet a katasztrófa-biztosítási piacon
2012.07.24
A katasztrófa-viszontbiztosítási piacon stratégiai váltás következhet be, miután az értékpapírosításon keresztül történõ külsõ forrásbevonás egyre nagyobb szeletét teszi ki a piacnak.

Willis Capital Markets & Advisory legújabb, biztosításhoz kötött értékpapírok piacáról szóló jelentése szerint középtávon a katasztrófa kockázati alapok részesedésének emelkedésére lehet számítani.

A WCMA beszámolója szerint 2012 második negyedévében összesen hét új katasztrófakötvény sorozatot bocsátottak ki, 2,1 milliárd dollár értékben, szemben az elõzõ év hasonló idõszakának 600 millió dollárnyi kibocsátásával.

Minden idõk legnagyobb kibocsátására szintén a legutóbbi negyedévben került sor: a floridai hurrikánokhoz kapcsolódó egyetlen katasztrófakötvény csomag 750 millió dollár értékben került kibocsátásra.

A WCMA ILS piaci vezetõje, Bill Dubinsky szerint a jelenlegi piaci kilátások igen bíztatóak. Az erõs befektetõi keresletnek köszönhetõ szélesebb kockázat-terítés, és a rendelkezésre álló bõséges tõke a jövõben még inkább ösztönözheti az értékpapírosítást.

Jelentõs katasztrófák hiányában az idei évre 5,5-6 milliárd dollár körüli kötvénykibocsátásra számítunk – tette hozzá Dubinsky. A piacon lévõ katasztrófa kötvények teljes értéke a második negyedévben mindössze 700 millió dollárral, 14 milliárdra nõtt. A nem-életbiztosítási piacot továbbra is az USA hurrikánjaihoz kapcsolódó kibocsátások uralják, ez volt tehát a kötvények által leginkább fedezett veszélytípus.