Gyatra pénzügyi tudással rendelkezünk!
2012.07.27
Gyatra a lakosság pénzügyi tudása Európában, az emberek túlnyomó része csak minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkezik - írta a Világgazdaság az ING Biztosító felmérésének eredményét ismertetve.

Az európai fogyasztók 86 százaléka csupán minimális pénzügyi tájékozottsággal rendelkezik, szûk nyolcaduk ismeretei mondhatók jónak, és csupán 2 százalékuk sorolható az igazán tájékozottak táborába. Az ING Biztosító 10 európai országban vizsgálta a pénzügyi tájékozottság négy területét, a jövõtervezéshez, az ingatlanokhoz, a befektetésekhez és a megtakarításokhoz kapcsolódó ismereteket.

A válaszadók tisztában voltak a biztonsági tartalék szükségességével, a megtakarítási idõtáv szerepének fontosságával, ugyanakkor továbbra is nehézséget jelent például a kamatszámítás, az éves kamat és a havi kamat éves idõtávon való összevetése, a kamatos kamatszámítás.

A pénzügyekhez való viszony alapján négy tipikus pénzügyi személyiséget azonosított a kutatás. Az európai lakosság 17 százaléka sorolható az „Önzetlen” karater tagjai közé, akik többnyire alacsony képzettségûek, alacsonyabb elkölthetõ jövedelemmel rendelkeznek, és több közöttük a nõ. Az „Életmûvész” csoportba majdnem kétszer ennyien tartoznak: fõként 35 éven felüliek, képzettek, általában kapcsolatban élnek, vannak megtakarításaik. A \"Megfontolt\" karakterbe tartozók aránya 19 százalék: õk is az érettebb generáció tagjai, képzettebbek, alacsonyabb jövedelmûek és fõként egyedül élõk. Az „Ésszerû” karaktercsoport tagjai jellemzõen fiatalabbak, képzettek, és magasabb jövedelmûek, az európai lakosság közel harmada e csoportba sorolható.

A magyarok a pénzügyi ismeretek terén a tízes mezõnyben a harmadik helyen végeztek, ezen belül a legtöbb jó választ a befektetésekkel kapcsolatban adták. Egy nem várt jutalmat a magyarok az európai átlagnál magasabb, negyvenszázalékos arányban fordítanának hiteltörlesztésre, és ezzel azonos arányban tennék félre az összeget megtakarításként, s csupán 15 százalék költené el az összeget azonnali fogyasztásként. Vészhelyzetre félretett tartalékkal a magyarok közel 60 százaléka rendelkezik.

Pénzügyi dilemma esetén a magyarok az átlagnál erõsebben támaszkodnak a megszokott rutinra, nyaraláskor az esetek nagyobb részében költségtervet készítenek, de csupán az európai átlag felében gondoskodnak biztosításról, az elõre nem látható károk fedezetének megteremtésére.