Íme, a legmagasabb kamatot fizetõ bankbetétek!
2012.08.02
A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetõség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhetõ legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkezõ bankok között – derül ki a Bankmonitor.hu aktuális, a 13 országos lefedettséggel rendelkezõ bankra kiterjedõ betéti körképébõl. Annak ellenére, hogy az euróban denominált lekötési lehetõségek átlaga némileg csökkent, a betéti lehetõségek több mint 5 százalékot is ajánlhatnak a lekötött pénzre, ami 3 százaléknál is magasabb euróban mért reálhozamot garantál.

A magyar kamatkörnyezet a forint erõsödése ellenére is tartja magát, továbbra is kiemelkedõen magasak a kamatok országunkban. Míg nyugat-európában a nominális bankbetéti kamatok alig érik el a 2 százalékot addig nálunk ezek az értékek egész 9 százalék fölé is emelkedtek az elmúlt idõszakban. Hasonlóan magas a reálkamat környezet is, ami köszönhetõ a kiemelkedõ nominális kamatok mellett az inflációs prognózis viszonylag alacsony értékeinek. Összességében a forintbetétekre kapható reálkamatok meghaladják az 5,5 százalékot, míg euróban ugyanez az érték 3 százalék felett van, szemben a nyugat-európai negatív reálhozamokkal.

Az egy éves forint lekötések közt az Erste Bank Kamat Biztos és Forint Aktív betétje vezeti a listát egyaránt 9,13 százalékos kamattal, a két betét közti különbséget az elvárt feltételek adják mindössze. A forintbetétek közt a legmagasabb, mindenki számára feltétel nélkül elérhetõ betét az FHB Bank TBSZ Adóelõny betétje, ez 8 százalékot ígér az egy éves lekötésre. Az elõbbi feltételes betétekre így a reálkamat az MNB inflációs becslése alapján 5,64 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétre 4,55 százalék.

Az euróban denominált bankbetéti lehetõségek listáját a Sopron Bank Flexi Plusz Euró betétje vezeti, mely lekötéshez feltételek teljesítése sem szükséges. A betét 5,07 százalékos kamatot kínál azok számára, akik euróban szeretnék kamatoztatni pénzüket, mely így 3,21 százalékos reálhozamot ígér. Az ezt követõ második legjobb ajánlat is kiemelkedõen magasnak számít; az MKB Bank Trezor napi bankkapcsolat betétje 4,5 százalékot fizet az egy éves euró alapú lekötésekre, ezzel 2,65 százalékos reálnövekedést ígérve a befektetett pénzre.

Összességében a magyar kamatkörnyezet kiemelkedõ lehetõségeket biztosít a biztos bankbetéti kamatok terén. Mind a forint, mind pedig az euró alapú lekötési lehetõségek meghaladják a nyugat- és közép-kelet-európai kamatszinteket. Különösen fontos, hogy a kamatok reálértéke is szignifikánsan nagyobb, mint a környezõ országokban elérhetõ szintek. Nem ritka, hogy nyugat-európában a reálkamat 0 százalék alá süllyed, ezzel szemben hazánkban akár a 3 százalékot is meghaladja az euróban mérhetõ reálkamat.