Fesztiválok, strandok, szórakozóhelyek - veszélyben a szórakozni vágyók!
2012.08.02
Idén is eseményekben bõvelkedik a nyár: alig ért véget a Labdarúgó Európa Bajnokság, máris olimpiai versenyzõinkért izgulhatunk; egymást érik a zenei és gasztronómiai fesztiválok, kulturális és sportesemények, megtelnek a strandok és a szórakozóhelyek. A tömeg és a gondtalan szórakozás ilyenkor jelentõsen megnöveli a balesetek elõfordulásának esélyét, mégis a résztvevõk biztonsága gyakran háttérbe szorul. Nem muszáj azonban biztosítás nélkül szórakozni: a Generali Biztosítónál már fejenként akár 20-30 forintért kollektív rendezvény és belépõjegybe épített balesetbiztosítást is köthetnek a szervezõk.

Hazánk minden évben számos fesztiválnak, kulturális és sportrendezvénynek ad otthont. Az események száma folyamatosan gyarapszik, ahogy népszerûségük is egyre nõ: évente már mintegy 4 millió ember fordul meg a különféle rendezvényeken. Egy-egy híresebb fesztiválon komoly tömeg gyûlhet össze, amely – figyelembe véve például a résztvevõk alkoholfogyasztását vagy a rendelkezésükre álló szûk teret – jelentõsen megnövelheti a balesetveszélyt. Ilyen rendezvények szervezésénél ezért fontos lenne idõben gondoskodni a szórakozni vágyók biztonságáról, ám ezt sok szervezõ sajnos nem teszi meg, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor gyakoriak a balesetbõl fakadó sérülések. A Generali kárkifizetési tapasztalatai szerint leginkább az alkar, a váll, a felkar- és a lábszártörések jellemzõek, de elõfordult már bordatörés is.

Egy rendezvény biztosításának díja eltörpül annak egyéb költségei mellett. Egy 3000 fõs, egynapos rendezvényre például fejenként akár 20-30 forintért is köthetõ kollektív balesetbiztosítás a Generalinál, egy éves szinten 2-3000 látogatót fogadó intézmény pedig még ennél is kedvezményesebben biztosíthatja vendégeit, amennyiben azt választja, hogy a biztosítás díját a belépõjegy árába építi be.

A Generali rendezvény- és belépõjegybe épített biztosításai választhatók égési sérülésre, csonttörésre, kórházi és mûtéti térítésre is, emellett a biztosítási védelem valamennyi résztvevõ esetében kiterjed a maradandó egészségkárosodásra és a baleseti halálra is. Az alkoholos befolyásoltság önmagában nem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be.

„Bár évente közel 3200 rendezvényt bonyolítanak le hazánkban, sajnos még mindig kevés azok aránya, akik a vendégek biztosítására is gondot fordítanának. Az elmúlt másfél évben közel 200 rendezvény biztosítására választották a Generali „Pajzs” termékeit. Az események között szerepeltek sportversenyek, edzõ- és sporttáborok, falunapok, üzleti rendezvények, csapatépítõ tréningek, koncertek és kulturális rendezvények egyaránt. A szolgáltatást szórakozóhelyek, mûjégpályák, mozik, színházak, múzeumok, strandok, wellness központok és kalandparkok is igényelték” – nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletág igazgatója.

Amennyiben rendezvényen ér bennünket baleset, és az eseményre kötöttek kollektív balesetbiztosítást, azonnal keressük fel a rendezvény szervezõjét, és kérjünk baleseti jegyzõkönyvet. Gondosan õrizzük meg a jegyet, bérletet, illetve az egyéb, részvételi jogot igazoló dokumentumot. Az ellátást követõen pedig a balesettel kapcsolatos orvosi, egészségügyi dokumentumokra (pl. csonttörést igazoló lelet, kórházi zárójelentés) is szükség lesz a kártérítéshez. A Generalinál ilyen biztosítással rendelkezõ intézmények rendszerint a jegypénztárnál elhelyezett matricán is feltüntetik az erre vonatkozó tudnivalókat.