Fokozódó kockázatok nyáron
2011.06.30
A nyár több szempontból is a legkockázatosabb idõszak a lakástulajdonosok számára, hiszen a már szinte megszokottá vált viharkárok mellett a betörések is megszaporodnak – tájékoztatnak az Aegon Magyarország szakértõi.

A viharszezonnal egy idõben megkezdõdnek a nyári szabadságolások, a legjobb alkalmat teremtve a betöréses lopások megszaporodásához. Érdemes tehát még nyár elején ellenõrizni a lakás biztosítási kötvény meglétét, a legtöbb kár ugyanis éppen ebben az idõszakban éri a lakástulajdonosokat – mondta Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak.

Az idei viharszezon viszonylag csendesen indult, de még így is hozzávetõleg 4000 kárbejelentés érkezett a lakásbiztosításoknál piacvezetõ Aegon Magyarországhoz a június eleji viharok nyomán. A teljes kárérték országosan pedig már milliárdos nagyságrendû.

Tavaly összesen mintegy 150 ezer károsult érdekében kellett közremûködniük az Aegon szakembereinek. A 4800 bejelentett árvíz- és a 95 ezer elemi kárra, valamint az 53 ezer csõtörésre összesen 10,6 milliárd forintot fizetett ki a társaság.

A nyár, az ilyenkor megszaporodó betörések miatt is kiemelten kockázatosnak számít. Ezekben a hónapokban átlagosan 10-15 százalékkal nõ meg a betörések száma, tavaly az Aegon biztosítónál 6100 ilyen káreseményt jelentettek be.