Kiemelt szerephez jutnak a takarékszövetkezetek
2011.06.30
Nagyobb szerep juthat a takarékoknak az állami támogatású hitelprojektekben - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szerdán az MTI-vel abból az alkalomból, hogy Budapesten tartott ülést az Európai Szövetkezeti Bankok Egyesülete (ESZBE).

A takarékszövetkezetek stabil, kiemelt fontosságú szereplõi a magyarországi bankszektornak, jelentõs mértékben járulnak hozzá a pénzügyi stabilitáshoz, és a jövõben kiemelt szerepet kell kapniuk az államilag támogatott hitelprojektekben - idézi a közlemény Palotai Dánielt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fõosztályvezetõjét, aki részt vett a nemzetközi rendezvényen.

Palotai Dániel kifejtette: nem véletlen, hogy a pénzügyi válság a takarékokra kevésbé hatott, mint a kereskedelmi bankokra. Az utóbbiak tõkearányos nyeresége a 2009. évi 8,91 százalékról 2010-re 1,44 százalékra esett vissza, míg a takarékok 2009-ben 6,5 százalékos eredményt értek el, 2010-ben pedig 5,7 százalékot, amely a piaci körülményeknek megfelelõ minimális csökkenés, és jóval kisebb mértékû, mint a kereskedelmi bankok visszaesése.

\"További adu a takarékszövetkezetek esetén a biztonság\" - fejtette ki Palotai Dániel, hozzáfûzve, hogy ezért is látják célszerûnek a takarékszövetkezetek nagyobb szerepvállalását az államilag támogatott hitelprojektekben.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezetõje a közlemény szerint arról beszélt a rendezvényen: bízik abban, hogy a következõ években a jelenlegi 5-6 százalékos piaci részesedést sikerül jó néhány százalékkal növelniük a takarékoknak. \"Ha néhány éven belül nem is érjük el a nyugat-európai takarékok 30-40 százalékos piaci részesedését a magyar bankpiacon, a két, akár háromszoros piaci rész megszerzésére jó esélyünk van\" - mondta az OTSZ ügyvezetõje.