Nagy átrendezõdés zajlik a biztosítók között
2012.08.23
A hat nagy piacvezetõ biztosító piaci részesedése az ezredforduló óta több mint 20 százalékponttal csökkent - derül ki a Mabisz féléves gyorsjelentésébõl.

A piacvezetõ társaságok és a feltörekvõk részaránya között mára szinte el is tûnt a különbség. Az Allianz, a Generali, az Aegon, a Groupama, az ING és az Uniqa díjbevétel-arányos piaci részaránya 67,2 százalék alá csökkent az ezredforduló közel 89 százalékos szintjeirõl. Idén a Magyar Posta Biztosító díjbevétel alapján befurakodott a nagyok közé.

A nagyok között is komoly átrendezõdés figyelhetõ meg: három év után ismét a bevételi dobogó harmadik helyére ugrott az Aegon – elemzi a számokat a Napi.hu. A hagyományosan erõs elsõ negyedév után a piacvezetõ Allianz Hungária már a második negyedév végére visszatért a 20 százalékos piaci súly alá. A Generali Providencia, valamint az Aegon is közel egy százalékkal növelte piaci részarányát, de próbál felkapaszkodni az ING is.

Eltûnni látszanak a piacról az egyszeri díjas biztosítások és az eseti díjak: az elsõ félévben 15 százalék volt itt a visszaesés. A Magyar Posta Életbiztosítónál ugyanakkor ez konstrukció adja az értékesített volumen közel 90 százalékát. Komoly tételt jelent az Allianznál is. Kétharmados az egyszeridíj-állomány az Ersténél, a másik bankbiztosító, a K&H pedig a bevételeinek felét szerezte ebben a félévben ilyen termékbõl.

A Mabisz elsõ félévi piaci jelentése innen tölthetõ le.