Tovább romlott a cégek és fogyasztók várakozásai
2012.08.27
A májusi mélypontra, mínusz 24,7-re esett vissza augusztusban a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti és a fogyasztói várakozások is kissé romlottak júliushoz képest az év nyolcadik hónapjában.

A GKI MTI-hez eljuttatott adatai szerint az ipari bizalmi index - a júniusi és júliusi kisebb javulás után - augusztusban ismét csökkent, s a két és fél évvel ezelõtti szint közelébe került. Júliushoz képest egyaránt romlott a termelési helyzet és a teljes rendelésállomány, valamint a következõ idõszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése. Az exportrendelésekrõl alkotott vélemény gyakorlatilag változatlan.

Az építõipari bizalmi index az idén május óta nem sokat változott, augusztusban minimálisan csökkent. Az elõzõ három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése - a júliusi javulás után - augusztusban kissé romlott. A szolgáltató cégek körében különösen az elmúlt idõszak üzletmenetének megítélése javult, de kedvezõbbek lettek a várható forgalomra vonatkozó várakozások is.

Az iparban és a kereskedelemben a foglalkoztatási szándék gyengült, az építõiparban nem változott, a szolgáltató cégeknél viszont javult. A lakosság munkanélküliségtõl való félelme erõsödött - áll a GKI elemzésében. A felmérés megállapítja: a magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban romlott, a többi ágazatban valamint a fogyasztók körében viszont kisebb-nagyobb mértékben javult, miközben a romlást valószínûsítõk aránya továbbra is jóval meghaladja a javulásban bízókét. A lakossági várakozást kettõsség jellemzi: amíg a következõ egy évben saját pénzügyi helyzetének alakulását valamivel rosszabbnak látja, addig várható megtakarítási képességet kissé kedvezõbben ítélte meg, mint júliusban.