Veszteséget termeltek a magánnyugdíjpénztárak: minden negyedik tag visszalépett az államiba!
2012.08.28
Veszteséget termeltek tagjaiknak a második negyedévben a hazai nyugdíjpénztárak - derül ki a PSZÁF legfrissebb adataiból. A taglétszám közben tovább apadt, ugyanis március végéig lehetõség volt ismét az állami rendszert választani.

1,4 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el befektetéseiken a hazai magánnyugdíjpénztárak a második negyedévben, így az év elsõ felében 10 milliárd forintos volt a vagyongyarapodás – írja az Mfor.hu a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) statisztikái alapján. Fõleg a befektetési tevékenység ráfordításai ugrottak meg április és június között: az elsõ negyedéves 5 milliárd forint után 22,4 milliárdot tettek ki. A befektetések bevételei azonban nem nõttek ilyen ütemben, az elõzõ negyedévi 16,4 milliárd forint után 21 milliárdra emelkedtek.

A megmaradt magánnyugdíjpénztárak teljes portfóliója június végén 187,9 milliárd forintot ért, ez 49,3 milliárddal volt alacsonyabb, mint három hónappal korábban. A csökkenés nagyrészt annak volt köszönhetõ, hogy az állami rendszerbe visszalépõ tagok után 30,1 milliárd forintot utaltak a pénztárak az állami nyugdíjkasszának. A tagok száma egyébként 99 299-rõl a második negyedév végére 75 136-ra csökkent, vagyis majdnem minden negyedik ügyfél élt a lehetõséggel és még március végéig visszalépett az állami rendszerbe.

A pénztárak portfóliójában a legnagyobb részt továbbra is a kötvények tették ki, második legnagyobb tételt a befektetési jegyek jelentették, harmadik helyen a részvények végeztek.

A pénztárak szokásos mûködési tevékenységének eredménye az elsõ félévben 203 millió forintos veszteséget mutatott: az elsõ negyedév 212 milliós mínusszal zárult, a második negyedévet gyakorlatilag nullszaldósra tudták kihozni a pénztárak. A cégek mûködési célú bevételei az év elsõ felében 763 millió forintot tettek ki, míg a mûködéssel kapcsolatos kiadások 966 millióra rúgtak. A tagok egyébként összesen 3,3 milliárd forintot fizettek be a 11 életben maradt magánnyugdíjpénztárba az elsõ félévben.

Az önkéntes pénztárak taglétszáma három hónap alatt kicsivel több mint tízezerrel csökkent, így június végén 1 234 059 fõ volt tagja valamelyik önkéntes kasszának. A pénztárakba fél év alatt összesen 36,8 milliárd forintot fizettek be a tagok, a szokásos mûködési eredmény hat hónap alatt azonban 541 millió forintos mínuszt mutatott.