Aggódnak az ötvenesek pénzügyi helyzetük miatt
2012.08.28
Fõként az ország közeli és távoli jövõjébe tekint bizakodva az 50 feletti lakosság. Közülük is a 70 felettiek a legoptimistábbak – derül ki az 50+ Indexbõl, a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk Hungária közös kutatásából. A pozitív fordulat a jövõvel kapcsolatos várakozásoknak tudható be. A feltételezett javulása ellenére, a jelenlegi helyzet változatlansága miatt a vásárlási kedv jelentõsen nem változott.

Az index értéke, -21,4 pont, ami 2011-es év végi csökkenés után idén ismét az – eleve alacsony – bázisérték közelében van. Mind az 50+ korosztály, mind a lakosság bizakodóbb a közeljövõvel kapcsolatban, mint egy félévvel ezelõtt. Ennek ellenére az a megfigyelés jelenleg is érvényes, hogy az idõsebbek pesszimistábbak a saját jövõjüket illetõen, mint a lakosság. Fõleg az 50-es éveikben járók aggódnak a pénzügyi helyzetük miatt. Ennek oka, hogy tovább emelkedett azok aránya, akik reáljövedelmük csökkenésére számítanak (68%->69%), és csökkent azok aránya, akik bíznak abban, hogy jövõre magasabb lesz a család jövedelme (9%->7%).


   50+ Indexrõl

Az 50+ Index bázisértéke -21,2 pont volt 2011 õszén, amikor elõször publikálták az 50+ Index adatait. Az 50+ Index értékei érzékenyek a társadalmi réteg heterogenitására, és különbséget tesznek a korosztály még aktív, dolgozó tagjai, valamint a nyugdíjasok között.

„Harmadszorra készült el az 50+ Index a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk Hungária közös kutatásában. Már idõbeli trendeket felrajzolva is lehet vizsgálni a változásokat. Általános és idõben változatlan jellemzõ, hogy az 50+ korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság” – mondja Dunai Albert, a Gfk Hungária Pénzügyi Kutatások szektorvezetõje.

Az ország helyzetét tekintve optimistább az 50+ korosztály rövid- és hosszútávon is. Az idõsek kevesebb, mint fele prognosztizál a jelenleginél is rosszabb gazdasági helyzetet egy év múlva (46% versus 43%). A saját jelenlegi anyagi körülményeiket ugyanakkor sokkal rosszabbnak látják, mint a fiatalok. A pozitív várakozások ellenére 10-bõl 6-an továbbra is reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Jelenleg is a 70 évesnél idõsebbek vannak a legkevésbé negatív véleménnyel mind a saját, mind az ország helyzetérõl.

Az 50 felettiek a tavalyi évhez képest kedvezõbbnek ítélik a mostani helyzetet megtakarítások képzésének szempontjából. Megtakarításaik felhasználására továbbra is a még dolgozók a leginkább készek (12 százalékukban van meg a hajlandóság), valamint emelkedett az 50-es éveikben járók költekezési kedve. A háttérben az állhat, hogy az aktívak és az 50-59 évesek közül most többen terveznek új háztartási eszközt beszerezni.

„Ellentmondásos érzetekrõl tanúskodnak a számok. Talán kijelenthetõ, hogy jobb az emberek egy részének közérzete, de az életszínvonal növekedését mégsem várják az 50 felettiek. Ennek több oka is lehet, ezek közt az egyik kiemelkedõ, hogy nyugdíjba ment vagy lassan nyugdíjba megy az a korosztály, aki már a saját bõrén tapasztalja meg, hogy mit jelent megtartani az aktív kor életszínvonalát” – mondja Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító, az 50 felettiek életbiztosítójának ügyvezetõje.

Az 50+ Index kutatás 2012 nyarán, 500 fõs, országos mintán készült telefonos módszerrel, amelyet a Gfk Hungária készített.