Veszélyes iskolák: rengeteg gyereket ér baleset!
2012.09.11
Elkezdõdött az új tanév, a felhõtlen nyári vakáció után a gyermekek ismét visszaültek az iskolapadba. A napi rutin helyreállásával ugyan rendezettebben telnek mostantól a napok, mégis az iskolába vezetõ úton vagy a szünetben, a tornaórákon elõfordulhatnak balesetek. A Generali kutatásából kiderül, hogy az általános iskolások 14%-át, a középiskolások 28%-át éri baleset a tanintézményben, míg 6%-uk szerez sérülést az oda vezetõ úton. Érdemes tehát a szülõknek idõben felkészülni az ilyen esetekre, és államilag finanszírozott balesetbiztosítás mellé egy széleskörû biztosítással gondoskodni gyermekeik biztonságáról.

Véget ért a nyári szünet, reggelente ismét megtelnek az utak, tömegközlekedési eszközök az iskolába igyekvõ diákokkal és szüleikkel. A Generali reprezentatív, 1200 fõs mintán végzett felmérése szerint a diákok 6%-át éri baleset a tanintézménybe vezetõ úton, annak ellenére, hogy sokukat szülõjük kíséri az iskolába. Az általános iskolásoknak 54%-a, míg a középiskolásoknak 99%-a azonban így is egyedül kell eljusson az iskolába. A szülõk negyede 10 éves korától engedi önállóan közlekedni a gyermekét, míg további egyharmaduk még ennél is korábban, 8-9 évesen. Az iskolások 12%-a azonban csak 14 éves korától, vagy még késõbb mehet szülõi felügyelet nélkül iskolába.


A kutatásból kiderült az is, hogy a legtöbb általános iskolás (sorrendben) gyalog, autóval vagy kerékpárral jut el az oktatási intézménybe, míg a középiskolások legnagyobb hányada általában tömegközlekedési eszközt vesz ehhez igénybe.

Az iskolások biztonságos közlekedését célozza a Generali a Biztonságért Alapítvány új kezdeményezése is, melynek keretében az ország több pontján csúszásgátló útburkolatok, ún. Living Road telepítését finanszírozza balesetveszélyes útszakaszokon, gyalogos átkelõhelyeknél. A biztonsági burkolat vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetõen pedig 70%-kal jobban észlelhetõvé teszi a bevont útszakaszokat. Az Alapítvány a közelmúltban adta át az elsõ Living Road-ot Tatabányán, egy óvoda és iskola mellett húzódó úton, de az ország több településén tervez még ehhez hasonló átadásokat a közeljövõben.


Az iskolába vezetõ út mellett maga az iskola is rejt veszélyeket. A Generali kutatásából kiderül, hogy a felmérésben részt vett általános iskolás gyermekek 14%-a, a középiskolások 28%-a szenvedett már el balesetet a tanintézményekben. Ezek legtöbbször tornaórán vagy a szünetben, játék közben következnek be.

„Sajnos a tanári felügyelet mellett is elkerülhetetlen, hogy a gyermekek a játék hevében kisebb-nagyobb baleseteket okozzanak. Egy egyszerû törés vagy ficam is nagyon megnehezítheti a család életét és jelentõs pluszköltségekkel járhat. Ha például a gyermek nem tud lábra állni, meg kell oldani az iskolába járást, adott esetben orvoshoz kell vinni kezelésre, gyógyszerekre lehet szüksége, súlyosabb esetben kórházi ellátásra szorulhat. Ezeken a terheken jelentõsen enyhíthet egy széleskörû balesetbiztosítás, melyek minden élethelyzetre és korcsoportra elérhetõek a Generalinál.” – nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

Magyarországon ma nagyjából 2 millió fiatalkorú közül hozzávetõlegesen 380 ezren rendelkeznek magánbiztosítással az államilag finanszírozott gyermekbiztosításon kívül. Ezek közül a Generali Szimbával biztosított gyermekek száma nagyjából 280 ezer, így elmondható, hogy jelenleg ez a legnépszerûbb gyermekbiztosítás a magyar piacon.

A Szimba tanulóbiztosítás az államilag finanszírozott balesetbiztosításhoz képest jóval szélesebb védelmet biztosít, például baleseti mûtéti térítést, baleseti- és normál kórházi napi térítést is magában foglal, de kiterjed a kiemelt gyermekbetegségekre, az égésre, vagy a kullancscsípésre is. Ráadásul a szülõknek nem kell a kórházban magára hagyniuk gyermeküket, mert a biztosító a kísérõ kórházi tartózkodásának költségeit is megtéríti.